NADNACIONALNA STVAR

Bandić predlaže Vladi da preuzme mjeru novčane pomoći za roditelja odgojitelja

  • Autor: V. Ma./Hina
  • Zadnja izmjena 15.03.2018 17:48
  • Objavljeno 15.03.2018 u 17:48
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u četvrtak je na okruglom stolu svoje stranke o demografskoj politici predložio Vladi da sukladno i svojim predizbornim obećanjima od Grada Zagreba preuzme mjeru novčane pomoći za roditelja odgojitelja s troje ili više djece, kao dio nacionalnog programa demografskog oporavka

Bandić je najavio da će sljedeći tjedan u Klubu zastupnika Stranke rada i solidarnosti, Narodne stranke - Reformista i nezavisnih zastupnika, Vladi i Hrvatskom saboru uputiti prijedloge izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak, Zakona o mirovinskom osiguranju, Zakona o zdravstvenom osiguranju te Ovršnog zakona kojima bi se primanja roditelja-odgojitelja oslobodila od plaćanja poreza i doprinosa te izuzela od ovrha.

'Na taj bismo način čak 97 milijuna kuna oslobodili za nove mjere i podršku našim obiteljima. Možda bismo onda imali šanse. Pozivam vas da to učinimo zajedno', poručio je Bandić s okruglog stola 'Zagrebački model skrbi za dijete i obitelj kao prilog nacionalnoj demografskoj politici' na koji su pozvane sve parlamentarne stranke, ali se osim stranaka njihovog Kluba, odazvao još samo Ante Babić iz Kluba zastupnika HDZ-a.

Bandić je rekao da novčanu pomoć za roditelja odgojitelja u Zagrebu danas koristi 3376 roditelja s troje ili više djece, a isplaćuje se mjesečno u visini prosječnog iznosa neto mjesečne plaće u Hrvatskoj, što trenutno iznosi 3993,29 kuna neto, odnosno 6455,38 kuna bruto s doprinosima za zdravstveno i mirovinsko osiguranje.

Zagrebačko demografsko odudaranje

Istaknuo je kako je Zagreb jedna od rijetkih sredina u Hrvatskoj čija demografska slika odudara od ostatka Hrvatske. U Zagrebu, kaže, imaju gotov model demografske politike koji provode s uspjehom, a dokaz tomu je i da su u školskoj godini 2009./2010. u prvi razred osnovne škole upisali 6835 učenika, a u školskoj godini 2017./2018. njih 8200, što je porast od čak 19,97 posto.

'Nakon što smo osnovali zasebni Gradski ured za demografiju u želji da se istakne važnost problema i iskaže naša spremnost za osmišljavanje i provedbom cjelovite strategije demografskog razvoja, spremni smo podijeliti naša iskustva i zagrebački model cjelovite skrbi za dijete i obitelj sa cijelom Hrvatskom', poručio je Bandić.

  • +12
  • +9

Milan Bandić o poboljšanju demografske slike u Hrvatskoj

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

'Podatci Državnog zavoda za statistiku su toliko alarmantni da ih ne mogu uopće izgovoriti i snosim kao političar društvenu odgovornost za te loše rezultate', kazao je Ante Babić (HDZ) te dodao da je tema demografije 'nadnacionalna stvar' pa ga uopće ne interesira stranačka pripadnost.

'Razumijem obrazovnu reformu, razumijem zdravstvenu reformu, razumijem reformu javne uprave, gospodarsku reformu - ali reforma svih reformi jest demografska obnova', poručio je Babić te istaknuo kako se niti jedan zakon u Hrvatskom saboru ne bi smio donijeti ukoliko nema i demografsku komponentu. Podsjetio je da je 1996. postojao nacionalni program vezan za populacijsku politiku i da je iz tog programa 2016. proizišla odluka Grada Zagreba vezano za pomoć roditeljima odgojiteljima.

München kao najveća hrvatska katolička župa

'Mi smo to imali od 1996. do 2003. kada se davala zapravo neto prosječna plaća majkama sa četvero i više djece', istaknuo je Babić te se založio za donošenje nacionalnog programa sa svim aktivnostima, programima i mjerama, koji bi sigurno uložio plodom.

Naveo je podatak da je u ovom trenutku u Irskoj 19.625 Hrvata, te najavio da će danas s predsjednikom irskog parlamenta Seanom O Fearghailom razgovarati o najvećem problemu Hrvata u Irskoj - a to su visoke cijene nekretnina u pogledu najma i prodaje te refleksija visokog irskog standarda na životne troškove općenito. Također je istaknuo i kako je München danas najveća katolička župa Hrvata u svijetu, sa 52.000 Hrvata.

'Žao mi je zbog toga i moramo sve učiniti i ja se nadam da će i ovaj okrugli stol danas polučiti i novim mjerama', kazao je HDZ-ov zastupnik Ante Babić.

  • +18
  • +15

Hrvatska demografska katastrofa

Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas

Demograf Stjepan Šterc poručio je da ta problematika nema stranački okvir.

Štercov 'Trubač sa Seine'

'Dakle, ovo je interes Republike Hrvatske, ovo je pitanje hrvatske sadašnjosti i budućnosti i gotovo bih rekao da se u našoj zemlji ne bi trebali razlikovati politički pristupi prema toj problematici', poručio je Šterc koji je svoje izlaganje počeo pjesmom Dobriše Cesarića 'Trubač sa Seine', napisane prije gotovo stotinu godina kako bi se vidjelo koliko se ona sadržajno poklapa sa današnjom situacijom.

Šterc ističe kako je Hrvatsku u tri godine 'vrlo vjerojatno' napustilo 250.000 ljudi, a još uvijek se raspravlja treba li nešto poduzeti ili ne.

Ocijenio je dobrom Bandićevu ideju o osnivanju Gradskog ureda za demografiju te poručio kako bi se to trebalo donijeti i na razini Hrvatske.

Grad Zagreb za mjere demografske politike izdvaja između osam i devet posto ukupnog gradskog proračuna, a u Hrvatskoj bi to bilo između devet i deset milijarda, no dovoljno bi bilo i 4,5 milijarde, smatra Šterc.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!