MOLITVA USLIŠENA

Bandić predao sestrama milosrdnicama zgradu u Varšavskoj

05.04.2013 u 13:34

Bionic
Reading

Potpisivanjem ugovora o primopredaji, danas je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić predao Družbi sestara milosrdnica sv. Vinka zgradu u Varšavskoj 17 koja je Sestrama vraćena 1997., a njome se donedavno koristila Upravna i birotehnička škola, koja se preselila na novu lokaciju.

Nekretnina u Varšavskoj 17 za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine oduzeta je Družbi sestara milosrdnica sv. Vinka, a odlukom Vlade 11. srpnja 1997. vraćena joj je u vlasništvo.

‘Nakon 18 godina konačno je došao čas da preuzimamo svoju zgradu koja je bila naše vlasništvo’, istaknula je vrhovna glavarica Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Miroslava Bradica, koja je sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem potpisala ugovor o primopredaji.

Podsjetila je da je ta zgrada izgrađena 1926. kao zgrada gimnazije te da je u toj službi bila do 1939., kada je započeta gradnja njihove gimnazije na Savskoj cesti. Zgrada u Savskoj oduzeta im je 1945. a nakon što je 1995. u Gundulićevoj otvorena Ženska opća gimnazija, Družba je uporno molila da im se vrati njihova gimnazijska zgrada u Varšavskoj kako bi mogle nastaviti svoje djelovanje, rekla je časna majka Bradica.

‘Mi smo danas sretne i zahvalne i drago nam je da ste prepoznali naš rad i da nam je ova zgrada vraćena. Želimo nastaviti rad svog vrtića i gimnazije, možda ćemo otvoriti još koju školu, a ovim činom se to na neki način podupire’, istaknula je.

Govoreći o planovima s vraćenim prostorom, napomenula je da će prostor škole u Gundulićevoj proširiti koliko bude potrebno, ali i da dječji vrtić u Frankopanskoj ‘vapi za premještanjem u neki drugačiji prostor’.

‘Ispravili smo jednu povijesnu nepravdu’, istaknuo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te je Družbi sestara milosrdnica obećao izdvajanje određenih sredstava iz proračuna kako bi im se pomoglo urediti tu zgradu.
'Naša obaveza je da osiguramo uvjete ovoj kao i ostalim školama', rekao je Bandić.