HSS-ov IZBORNI DŽOKER

Bandić na ručku s Jambom i Pankretićem

Bionic
Reading

Kalkulacije da će se na nadolazećim parlamentarnim izborima pojaviti na HSS-ovoj listi kao neovisni kandidat, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nije htio komentirati ističući da će svoju odluku na vrijeme obznaniti

Bandić je podsjetio da je na vrijeme izrazio svoje političke ambicije te rekao: 'Sigurno u bunar neću baciti povjerenje birača s predsjedničkih izbora.' Opovrgnuo je navode da je ikad bio član Seljačke stranke.

Da Bandić i 'seljaci' razgovaraju o zajedničkim interesima, moglo se zaključiti i nakon što su prije nekoliko dana na kasnom ručku u zagrebačkom restoranu Primošten viđeni zagrebački gradonačelnik u društvu utjecajnih HSS-ovaca, metkovskog gradonačelnika Stipe Gabrića Jambe i ministra regionalnog razvoja Božidara Pankretića.

Mediji, naime, već duže vrijeme razvlače priču o tome da je HSS zainteresiran za to da uvrsti Bandića na svoje izborne liste. Čak je i šef 'seljaka' Josip Friščić javno priznao da su zainteresirani za suradnju sa zagrebačkim gradonačelnikom.

'Bandić i ja stalno razgovaramo, svaki se tjedan negdje sretnemo. Nismo još razgovarali o zajedničkom izbornom nastupu, ali to ne znači da nećemo. Ne treba bježati od toga da će HSS razgovarati s nekim ljudima za koje znamo da imaju potencijala i za koje smatramo da bi bilo loše da samo komentiraju sa strane s obzirom na sve što se u Hrvatskoj događa. Među takvima je i Bandić', kazao je Friščić, kako prenosi Vjesnik. Podsjetio je da je njegova stranka s Bandićem uvijek korektno surađivala, i dok su bili dio vladajuće koalicije u Zagrebu i otkad su, od prošlih lokalnih izbora, u oporbi.

Jedan član HSS-ova vodstva, koji nije htio biti imenovan, za Vjesnik je otkrio da razmišljaju o tome da Bandić bude nositelj njihove liste u Zagrebu, a mogli bi se s njime udružiti i u XI. jedinici, onoj za dijasporu, u kojoj je Bandić na predsjedničkim izborima pokupio mnogo glasova. U HSS-u znaju da se Bandićev rejting u Zagrebu stropoštao i da je trenutačno između 10 i 15 posto, što je neusporedivo manje nego na lokalnim izborima 2009.

Prema medijskim napisima, navodno šefica HDZ-a Jadranka Kosor nema ništa protiv povezivanja Bandića i HSS-a, budući da vodstvo HDZ-a smatra da im Bandić na taj način neće uzeti previše biračkih glasova koje HDZ smatra svojim izbornim tijelom.

Prema nekim tumačenjima, HDZ-u ne pada na pamet bilo kakvo javno povezivanje s bivšim SDP-ovcem Bandićem, pa njegova suradnja s HSS-om za HDZ u prvom redu znači da otpada mogućnost da će trenutačni koalicijski partneri HDZ i HSS na izbore izići zajedno.

Prema informacijama tjednika Nacional, šef HSS-a Josip Friščić već duže vrijeme od premijerke Jadranke Kosor i vodstva HDZ-a traži dogovor o zajedničkom nastupu na parlamentarnim izborima jer su u HSS-u svjesni da ih je četverogodišnja koalicija s HDZ-om stajala velikog gubitka povjerenja među glasačima.

Prema recentnim anketama o popularnosti stranaka, HSS bi - u slučaju samostalnog nastupa - na sljedećim izborima mogao osvojiti tek jedan ili dva zastupnička mandata.