svijeće na mirogoju

Bandić: Bez predsjednika Tuđmana i hrvatskih branitelja ne bismo imali slobodnu i demokratsku Hrvatsku

14.05.2019 u 13:05

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je u utorak, na 97. obljetnicu rođenja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, da bez hrvatskih branitelja i predsjednika Tuđmana i njegove filozofije hrvatske pomirbe danas ne bismo imali slobodnu i demokratsku Hrvatsku.

"Da nije bilo hrvatskog antifašizma iz Drugog svjetskog rata, hrvatskog antifašizma iz Domovinskog rata te hrvatskih branitelja, prvog hrvatskog predsjednika i njegove filozofije hrvatske pomirbe danas ne bi imali slobodnu i demokratsku Hrvatsku", izjavio je Bandić novinarima na zagrebačkom Mirogoju, gdje je s izaslanstvom Grada Zagreba položio vijenac i zapalio svijeću na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

 Naveo je da je neovisna i slobodna Hrvatska iznjedrena i na zasadama hrvatskog antifašizma od 1941. do 1945., preko ustavnih amandmana i razdruživanja te hrvatskih branitelja, na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Tuđmanom.

 Nažalost, ocijenio je Bandić, ona nije onakva kakvu su željeli hrvatski branitelji, pa i prvi predsjednik Tuđman - još bogatija i prosperitetnija s više zajedništva, složnosti,  više sposobnih nego podobnih, te boljim životom za sve ljude.  Iako je jedan dio stvari napravljen, Bandić je rekao kako je na njima da ne odustaju i idu dalje. Jer, poručio je, bez rada, solidarnosti i zajedništva te sposobnih a ne podobnih ljudi, nema naparedne i gospodarski prosperitetne Hrvatske.

 Zahvalivši se svim hrvatskim braniteljima i prvom predsjedniku dr. Tuđmanu, Bandić je poručio: "Jedan je prvi, a svi ostali su drugi".

 Smatra kako Tuđmanu to mnogi u hrvatskoj novijoj povijesti nisu mogli oprostiti. "Nijedan predsjednik i skoro svi premijeri. Nitko mu to nije htio priznati, ali to treba priznati", kazao je Bandić.

 Podsjetio je da je Franjo Tuđman imao hrabrosti 1990. godine Slobodanu Miloševiću reći -  NE, suprostaviti se velikosrpskoj agresiji te najjasnije, u pokretu HDZ-a, kojem je bio na čelu, izraziti ideju neovisne slobodne Hrvatske'.

 Također, podsjetio je Bandić, bio je na čelu Republike Hrvatske kada je međunarodno priznata, i  sredinom 1990-tih kada je reintegrirana u svoje granice.  "To je zasluga prvog hrvatskog predsjednika i hrvatskih branitelja", istaknuo je Bandić. 

 Franjo Tuđman rođen je 14. svibnja 1922. u  Velikom Trgovišću, a umro je 10. prosinca 1999. u Zagrebu.