SVAKI DRUGI KINEZ - ATEIST

Balkan među najreligioznijim područjima svijeta

24.05.2013 u 19:29

Bionic
Reading

Kina je zemlja s najvećim brojem ateista na svijetu gdje skoro 50 posto stanovništva sebe opisuje kao nevjernike, pokazalo je novo Gallupovo istraživanje

Gallup International ispitao je više od 50.000 ljudi u 40 zemalja svijeta o tome koliko su religiozni, odnosno smatraju li se vjernicima, nevjernicima ili ateistima.

Činjenica da je Kina na samom vrhu liste zemalja s najviše ateista ne iznenađuje, jer se republička vlada formirana 1949. godine izjasnila kao ateistička, piše Klix.ba

Prema ovom istraživanju, ateistima se smatra oko 13 posto ukupne svjetske populacije. Nakon Kine najviše ateista ima u Japanu, dok se u Saudijskoj Arabiji oko pet posto stanovništva izjašnjava kao ateisti.

Kada su u pitanju europske zemlje, najviše ateista ima Češka s gotovo 50 posto stanovništva. Ateistima se smatra 30 posto Francuza, oko 20 posto Nijemaca i Amerikanaca, te oko 10 posto Rusa.

U istraživanje su uvrštene i zemlje Balkana, koje su se po broju ateista smjestile na samom dnu: samo četiri posto stanovništva balkanskih zemalja sebe smatra ateistima.

Navedena studija pokazala je da su najreligiozniji stanovnici Afganistana, Iraka, Gane, Nigerije i Armenije, gdje devet od deset osoba sebe smatra religioznima.

Također, istraživanje je pokazalo da je religija mnogo prisutnija u nerazvijenim i siromašnim zemljama.