DALMACIJA VRIJE

Baldasar teško optužio Dobrovića zbog otpada

14.02.2017 u 14:59

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar u utorak je teško optužio ministra zaštite okoliša Slavena Dobrovića da zajedno s Fondom za zaštitu okoliša 'ucjenjuje drugi najveći grad u državi', te otkrio da mu je na sastanku prije mjesec dana upravo Dobrović sugerirao da prilikom sanacije gradskog odlagališta Karepovac koristi usluge privatne tvrtke 'Tehnix'. '

Osobno mi je rekao da u Hrvatskoj postoji tvrtka Tehnix, koja ima veliko iskustvo i može pružiti savjete, upute i odgovore na sva naša pitanja', kazao je Baldasar na izvanrednoj konferenciji za novinare posvećenoj problemima oko otpada, koji su posljednjih tjedana eskalirali u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Desetogodišnja priprema sanacije odlagališta Karepovac dovršena su koncem prošle godine i Dobrovićevo ministarstvo tada je dalo posljednju suglasnost za početak radova, no nekoliko dana kasnije ona je povučena. U isto vrijeme Vlada je usvojila novi Plan gospodarenja otpadom kojim je strategija stubokom promijenjena, pa se sada inzistira da se upravo na Karepovcu izgrade sortirnica, kompostana, pogon za obradu otpada i pretovarna stanica - drugim riječima, sadržaji koji su se trebali nalaziti u Centru za gospodarenjem otpada u Lećevici, kojega je Dobrović istovremeno stavio na čekanje.

Splitski gradonačelnik otvoreno tvrdi da se time pokušava zadržati otpad u samom centru Splita premda je svim dosadašnjim planovima bila predviđena sanacija i potpuno zatvaranje Karepovca. Tehnologiju koju ondje želi postaviti Dobrović u Hrvatskoj jedini proizvodi upravo 'Tehnix', tvrtka s kojom je ministar surađivao prije nego što je imenovan u Vladu, a reklamira se kao 'mobilna'.

'Kakva je to mobilna tehnologija za obradu 100 tisuća tona otpada godišnje? Zašto bismo je postavljali u Splitu, što je proces za koji bi nam trebalo oko dvije godine, kad je u istom tom roku predviđeno otvaranje centra u Lećevici? Zašto bismo bacili između 50 i 80 milijuna kuna?, zapitao se Baldasar na konferenciji za novinare, potvrdivši da su Dobrović i Fond na neki način ucijenili Split.

'Njihov uvjet za dozvole i sufinanciranje sanacije Karepovca jest da se potpišu dodatni ugovori po kojima ćemo na toj lokaciji pripremiti, projektirati i izgraditi sortirnicu, kompostanu i pogon za obradu otpada. Ukoliko to prihvatimo, nikada nećemo zatvoriti Karepovac', upozorava Baldasar.

Najavio da će se idućeg tjedna održati izvanredna sjednica Gradskog vijeća Splita na kojoj će biti iznesen protuprijedlog: da se odlagalište sanira, da se izvedu pripreme za moguću izgradnju traženih sadržaja, te da se konačna odluka o njima donese u trenutku kada se definira sudbina planiranog Centra za gospodarenje otpada u Lećevici. Samo na ovaj dio posla, koji uključuje i otkup 10 do 15 tisuća četvornih metara zemljišta, Split bi potrošio oko 10 milijuna kuna. 'Ovdje se evidentno radi i o političkoj zavrzlami jer u istoj vladi sjede sukobljeni ministri iz Mosta i HDZ-a, a Split postaje kolateralna žrtva. Čini mi se da u Ministarstvu uopće nisu svjesni da se odlagalište Karepovac nalazi usred naseljenog područja, moramo zaštititi naše građane', dodao je Baldasar.

U njegovom mandatu konačno je intenziviran posao oko sanacije gradskog odlagališta, u stvarnosti 65 metara visokog brda smeća od kojega su prve kuće udaljene tek stotinjak metara, pa je otkupljeno potrebno zemljište i dovršeni su projekti, a proradila je i veza sa Splitsko-dalmatinskom županijom jer bez izgradnje Lećevice nije moguće dovršiti posao. Hrvatska se nalazi u vremenskom tjesnacu jer će već od 1. siječnja iduće godine morati plaćati dnevne penale od 70 tisuća eura ukoliko, po ugovoru s Europskom komisijom, ne zatvori i ne sanira svoja odlagališta.

Pored toga, i dozvole za sanaciju samog Karepovca istječu već u travnju ove godine. Splitsko odlagalište godišnje primi između 50 i 55 tona otpada s područja grada, ali i još toliko iz dvadesetak okolnih gradova i općina. Stanovnici tog dijela grada proteklih tjedana održali su više prosvjeda, a najavili su da od idućeg tjedna kreću s blokadom, te upozoravaju da je zrak izuzetno loše kvalitete i višestruko zagađeniji od propisanih vrijednosti. Splitskim GUP-om predviđeno je da, nakon desetogodišnjeg otplinjavanja, ovdje nastane zelena zona sa sportskim i rekreacijskim sadržajima.

Ekološki aktivisti uspjeli su izlobirati stopiranje projekta Lećevica, tražeći da se izvrše dodatna trasiranja u vrijeme visokih vodostaja kako bi se utvrdilo postoji li minimalna šansa da otpadne vode prodru u podzemne tokove. Baldasar u tome ne vidi ništa sporno, no kaže i da su različiti stručnjaci punih petnaest godina radili upravo na ovom projektu i da nisu predvidjeli takvu mogućnost. Sjednica Gradskog vijeća Splita održat će se idućeg četvrtka i na nju su pozvani predstavnici Županije, Fonda za zaštitu okoliša i ekoloških udruga, a Baldasar očekuje da će se pojaviti i sam ministar Slaven Dobrović.