KONTRA MILANOVIĆU

Baldasar: Glavaš je sramota Hrvatske, a i mi s njim

26.10.2015 u 16:00

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar po svemu sudeći prebolio je izostavljanje sa SDP-ove liste za parlamentarne izbore, navodno jer se vrhu stranke nije svidjelo njegovo ideološko vrludanje i slanje vijenaca na spomenik poginulim braniteljima HOS-a baš na 10. travnja, pa je Zoranu Milanoviću uzvratio istim oružjem

Baldasar je naime nakon proslave 71. godišnjice oslobađanja Splita od fašizma oštro osudio crnokošuljaško postrojavanje 'Glavaševe garde' na Markovom trgu i time postao prvi SDP-ovac koji je to učinio. Ostali, spekulira se, kalkuliraju jer bi njegov HDSSB mogao biti partner u sastavljanju buduće Vlade.

'Ovo što radi Glavaš sramota je, kao i svih nas skupa kad to gledamo i ništa ne kažemo. Gospodine Glavaš, vi i vaša kompletna postrojba odjevena u crno, s insignijama koje jasno podsjećaju na SS-ovske divizije, to je sramota Hrvatske', kazao je Baldasar.

'I to na Markovom trgu... Pa treba im jasno reći da se to ne može raditi', dodao je splitski gradonačelnik. Inače, Baldasar se pokazao i dobrim poznavateljem ustroja nacističkih snaga jer je spremno naveo nazive triju postroji Waffen SS-a: 'Adolf Hitler', 'Das Reich' i 'Deutschland'.

'Nismo mi to, borili smo se protiv fašizma i u Drugom svjetskom ratu i 1991. Postrojavanje onako odjevenih ljudi i s insignijama koje jasno podsjećaju na Waffen SS apsolutna je sramota i svi trebaju to jasno reći', dodao je.

Inače, uoči protokolarne proslave 71. godišnjice oslobođenja Splita dogodio se i manji incident: poznati antifašist Ante Jelaska je na štandarcu (postolju zastave) na Pjaci flomasterom dopisao datum 26. 10. 1944, smatrajući da bi on ondje trebao biti uklesan kao jedan od važnijih u gradskoj povijesti.

Na štandarcu je, inače, navedena 305. kao godina u kojoj je izgrađena Dioklecijanova palača, 640. kao godina u kojoj su stanovnici porušene Salone naselili Split, 1240. i donošenje prvog gradskog statuta, 1882. u znak pobjede narodnjaka te 1991, godina u kojoj je Hrvatska postala samostalna i suverena država.

Policija je legitimirala Jelasku, a on im je rekao da 'on piše po svome štandarcu'.