SPOR IDE NA USTAVNI SUD

Baka pod rednim brojem 666 'izazvala vraga' na izborima u Polači

06.06.2013 u 11:41

Bionic
Reading

Skandalima nakon drugog izbornog kruga, čini se, nema kraja. Najnoviji slučaj stiže iz Polače u Zadarskoj županiji u kojoj je, kažu mještani u šali, i sam vrag umiješao prste jer su stvari zapele oko listića viška i birača s rednim brojem 666. Hoće li mještani Polače u nedjelju 9. lipnja i treći put na izbore, odlučit će Ustavni sud

U drugi krug izbora za načelnika općine Polača ušli su kandidat HDZ-a Viktor Prtenjača te kandidat grupe birača Josip Kulaš. Kako se pojavio listić viška, najavljeni su ponovljeni izbori, s čime se nije složio Prtenjača.

'Osvojio sam 17 glasova više od svog protukandidata koji je gdje god je stigao nakon prvog kruga lažima i klevetama nagovarao birače da ne daju glas meni nego njemu. Sporni listić viška ispisala je bolesna baka koja je u pratnji nevjeste automobilom stigla do birališta. Potpredsjednica biračkog odbora dopustila joj je glasovanje u automobilu te joj je donijela listić, a kada se vratila, jedan od članova odbora iz oporbe vrijeđao ju je i vikao na nju te je zaboravila zaokružiti baku u popisu birača.

Nakon prebrojavanja glasova sjetila se da je taj listić viška vezan uz slučaj spomenute bake i rekla je to predsjedniku izbornog povjerenstva koji se uputio prema staričinoj kući ne bi li uzeo izjavu kojom bi ona potvrdila to da je glasovala. Međutim informacija je brzo došla do suparničkog tabora koji je blokirao prilaz kući. Sutradan je starica potpisala izjavu da je glasovala, a ja sam u zakonskom roku odnio prigovor Županijskom izbornom povjerenstvu u Zadru. Prigovor je odbijen pa sam putem ŽIP-a poslao prigovor na Ustavni sud koji se mora očitovati u roku od 48 sati', kazao je HDZ-ov kandidat za načelnika općine Viktor Prtenjača, odbivši bilo kakvu povezanost starice s njim ili potpredsjednicom izbornog povjerenstva.

Nada se da će Ustavni sud prihvatiti njegov prigovor i rezultate drugog kruga proglasiti važećima.

'To bi bilo jedino ispravno rješenje. Da sam se kojim slučajem našao u koži Josipa Kulaša, nikada ne bih poslao prigovor Županijskom izbornom povjerenstvu. Pa razlika je 17 glasova, a ne jedan, da bi se tražilo poništenje rezultata. Ako i dođe do ponavljanja izbora, siguran sam u svoju pobjedu', poručio je Prtenjača.

Josip Kulaš s gnušanjem je odbacio objede o sebi: 'To su notorne laži. Tijekom cijele kampanje bio sam pod pritiscima na stotinu načina. Jedan član biračkog odbora iz redova HDZ-a napao je mog oca na dan izbora ispred biračkog mjesta, a u noći s petka na subotu netko je provalio u kuću brata mog protukandidata, aktualnog načelnika, što je iskorišteno da se na dan izborne šutnje pusti priča o meni kao jednom od sudionika provale. Zamislite, a ja sam u to vrijeme bio u Zagrebu!? Isto tako je nečuveno da komunalni redar, dakle zaposlenik općine, obilazi birače, pljuje po mom imenu i raspituje se zbog čega su mi dali glas', rekao je Kulaš.


Njegov opis događanja u izbornoj noći posve se razlikuje od Prtenjačinog.

'Izašao sam na izbore i više se nisam pojavljivao u blizini birališta. Sve informacije dobio sam od svog promatrača. Prema njegovom izvještaju, nitko od članova biračkog odbora ni promatrača nije uočio taj sporni trenutak niti bilo koju drugu nepravilnost. Nakon tri brojanja rezultat je uvijek bio isti, listić viška u kutiji za izbor župana i listić viška u kutiji za izbor načelnika općine. Pristupilo se pregledu knjiga s popisima birača. Ishod je bio isti. Predsjednik izbornog povjerenstva zatražio je potom da se sačine zapisnici i unese činjenično stanje te naglasio da zbog te razlike izbori moraju biti poništeni.

U zapisnik međutim nije unesen podatak o razlici pa ga je moj promatrač odbio potpisati, a pojašnjenje predsjednice biračkog odbora bilo je da to nije njihova zadaća, već proširenog izbornog povjerenstva. I onda se odjednom dva sata nakon zatvaranja birališta i silnih prebrojavanja zamjenica izbornog povjerenstva sjetila biračice T.P., a ne samo da se sjetila imena i prezimena, već i broja u popisu birača, 666. Zanimljivo je da se među tisuću birača sjetila baš nje i rednog broja. Predsjednik izbornog povjerenstva donio je odluku da se ode u posjet T.P. u njen dom. S njim su krenuli svi promatrači i članovi odbora iz redova HDZ-a, a što se dalje događalo, ne znam', ispričao je Kulaš, uvjeren, poput svog protukandidata, u pobjedu u eventualnom trećem krugu.

'Taj nezaokruženi broj na popisu birača bio je njihov loš potez. U slučaju da sam ja bio taj s više glasova, a tijekom prebrojavanja stvari su bile neizvjesne, zaigrali bi na kartu viška listića i poništili izbore, a sada im se to vratilo kao bumerang. Vjerujem u ponavljanje izbora i svoj uspjeh', ustvrdio je Kulaš.