KAKO VJETAR PUŠE

'Bajić zbog politike neće raspisati tjeralicu za Hernadijem'

01.09.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Više zbog politike, a manje zbog pravnoga okvira, no teško da će glavni državni odvjetnik Mladen Bajić raspisati međunarodnu tjeralicu za predsjednikom uprave MOL-a Zsoltom Hernadijem, smatraju odvjetnici s kojima je tportal razgovarao o toj mogućnosti

Nakon što je, prema pisanju medija, mađarsko državno odvjetništvo odbilo zahtjev DORH-a za ispitivanje Hernadija zbog navodnog mita od 10 milijuna kuna bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu za predaju Ine Molu jer bi to ispitivanje ugrozilo sigurnost Mađarske, krenule su spekulacije da bi Bajić mogao raspisati međunarodnu tjeralicu za Hernadijem. On je ovako proglašen osobom od mađarskog nacionalnog interesa, a susjedi se, iako priznaju da se na temelju DORH-ovih podataka može posumnjati u davanje mita, u sve navode žele uvjeriti na temelju saznanja iz vlastite istrage.

Na domaćem tlu, dok se čeka daljnje poteze DORH-a, u kojem po običaju nisu bili službeno raspoloženi za bilo kakve informacije pa su tek poručili da 's Državnim odvjetništvom Mađarske surađuju sukladno Europskoj konvenciji o uzajamnoj sudskoj pomoći u kaznenim stvarima', za mišljenje smo pitali pravne stručnjake, koji se pomalo razilaze oko realizacije mogućnosti tjeralice, ali zajedničko im je što smatraju da je sve to ipak već odavno više stvar politike, nego prava.

Odvjetnik Branko Šerić upozorava da bi 'raspisivanje tjeralice značilo i određivanje pritvora zbog mogućeg bijega', ali Hernadi nije u bijegu i zna se gdje je, živi u Mađarskoj. 'S obzirom na to da se građanina druge zemlje ne može privesti na ispitivanje, a nije u bijegu i mi ne znamo što je točno pisalo u DORH-ovom dopisu Mađarima, teško je govoriti o mogućim daljnjim potezima', ističe Šerić. Pogotovo, kako upozorava, 's obzirom na složene odnose s Mađarima oko Ine i MOL-a te međunarodno kazneno pravo i cijelu situaciju oko Europske unije'.

Kosor uskoro s Orbanom koji 'zna štititi nacionalne interese'

Da će politika u slučaju Hernadija odigrati svoje, dade se zaključiti i iz jučerašnje izjave premijerke Jadranke Kosor.

Podsjetimo, komentirajući mađarsko odbijanje da DORH ispita Hernadija, Kosor je kazala da je to 'pitanje za Državno odvjetništvo RH i institucije Republike Mađarske. Vlada tu nema što reći osim da ćemo i dalje štititi nacionalne interese svim sredstvima. Republika Mađarska će sigurno razumjeti, premijer Viktor Orban je moj prijatelj, iznimno puno je pomogao Vladi i meni osobno u završnici pregovora za ulazak u EU'.

'Ako netko dobro razumije što to znači štititi nacionalne interese i obvezu Vlade u tom smislu donositi odluke, onda to razumije mađarski premijer', rekla je Kosor i dodala kako vjeruje da će uskoro imati prilike s njim razgovarati.









Dok još neki od pravnih stručnjaka s kojima smo razgovarali nisu htjeli posebno komentirati slučaj, osim što također smatraju da nisu zadovoljeni prethodni uvjeti, odvjetnik Rajko Mlinarić smatra da 'Bajić može raspisati tjeralicu jer je, kako drži, hrvatsko pravosuđe još jednom dobilo potvrdu da nešto ne štima, a to su nam rekli i Austrijanci pri izručenju Sanadera. Hrvatska može raspisati međunarodnu tjeralicu i čekati da Hernady izađe iz Mađarske, pa da ga netko uhiti i izruči, a to je već drugi smjer kretanja situacije', kaže Mlinarić. I upozorava da, 'kad se već pravosuđe Mađarske tako postavilo, to odražava stav mađarske države prema svemu, odnosno ova priča sad već ima i političkih implikacija i - što će biti s Hernadijem, sada je politička odluka', zaključuje Mlinarić.

Upravo zbog politike i poznatog Bajićevog povinovanja istoj, ni odvjetnik Zvonimir Hodak ne sumnja da će i slučaj Hernadija u istrazi Ine i Mola biti razriješen politički. 'Hrvatsko pravosuđe u tom postupku može puno. Međutim, DORH ionako ima iskaz Ježića koji je govorio gdje i kako se prao novac, tko je dio novca uzeo, ima 2/3 dokaza, a čak i da je Hernadi ispitan, njegov iskaz bi bio da nije dao mito i to bi bilo sve, a može li Bajić raspisati tjeralicu? Može on sve što želi, ali s obzirom na političke konstelacije i činjenicu da Mađarska podupire Hrvatsku u EU-u, neće mu biti ni na kraj pameti', zaključuje Hodak podsjećajući da 'Bajić, kao i obično, radi po načelu oportunizma, a ne po načelu zakonitosti'.