uoči rasprave na skupštini

Bačić: Odluka o GUP-u neće utjecati na koaliciju, niti će se išta promijeniti u funkcioniranju Zagreba

05.02.2020 u 13:27

Bionic
Reading

GUP bi trebao biti glavna tema sutrašnje sjednice zagrebačke gradske skupštine. Još uvijek je pitanje hoće li ga podržati i HDZ, a njihova odluka mogla bi imati posljedice ne samo po koaliciju s Bandićem na gradskoj razini, već i na na nacionalnoj

Već večeras moglo bi biti poznato kako će se HDZ postaviti prema pitanju GUP-a, a ako se pita šefa HDZ-ovog saborskog kluba Branka Bačića, o tome mora odlučiti zagrebački HDZ.

'Iako nisam detaljno upoznat s prijedlogom izmjena GUP-a, mogu reći da temeljna procedura mora biti usklađena sa zakonom. Koliko je imam informaciju, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja ocijenilo je da su izmjene GUP-a u skladu sa zakonom. Osim toga, GUP se mijenja temeljem odluke koju je Gradska skupština donijela prije tri godine. Tom odlukom jasno se znalo u kakvu se izmjenu GUP-a ide, i ta izmjena nije pala s neba nego se o njoj već godinama raspravlja u Gradskoj skupštini', kazao je Bačić novinarima u Saboru.

Tvrdi da se prihvaćanjem GUP-a neće ništa promijeniti. 'Što se tiče projekta Manhattan, što je arhitektima sporno, prostorni plan se ne može mijenjati izvan odluke kad se pristupilo izmjenama GUP-a jer takav postupak koji bi odstupao od odluke ne bi dobio suglasnost Ministarstva, i to je više nego jasno. Ovdje se treba odlučiti prihvaća li se ili ne izgradnja i širenje grada na Savi. O tom meritumu se treba odlučiti na gradskoj razini, ali važno je reći da GUP nije provedbeni dokument. Ništa se u Zagrebu temeljem izmjene GUP-a ne može graditi niti rušiti nego se za to treba izraditi detaljan urbanistički plan uređenja kojim bi se propisalo na koji način postupati s određenom izmjenom GUP-a. To treba objasniti javnosti jer se stječe dojam da bi se izmjenom GUP-a odmah mogle zakopati lopate i početi kopati, što nije točno. Postoji još jedna stepenica u realizaciji bilo kojeg projekta koji proizlazi iz GUP-a, a to je donošenje plana nižeg reda', poručuej Bačić.

Uvjeren je da  zbog GUP-a neće promijeniti koalicijski odnosi. 'Da sam ja predsjednik zagrebačkog HDZ-a saslušao bih svakoga i uvažio bih stav predsjednika stranke, mišljenje članova i građana Zagreba i donio svoju odluku hoću li ili ne podržati GUP jer je to isključivo nadležnost Skupštine Grada Zagreba. Usvajanjem ili neusvajanjem ništa bitno se neće promijeniti u funkcioniranju Zagreb. Nije to proračun pa da nedonošenjem proračuna padne Skupština. To je dokument koji se donosi isključivo na temelju prosudbe o njegovoj svrhovitosti i korisnosti. Ne mislim da se će bilo što bitno promijeniti na koaliciji na nacionalnoj razini odlukom gradskog HDZ-a. Gradski odbor HDZ-a podržao je pokretanje procedure izmjena i dopuna GUP-a, a ako nešto bitno odstupa u odnosu na dokument donešen prije tri godine, to je onda bitan razlog koji bi omogućio zagrebačkoj organizaciji HDZ-a da taj GUP ne prihvati', smatra Bačić.