sastanak u banskim dvorima

Bačić: Očekujemo ubrzanje obnove

22.03.2022 u 15:33

Bionic
Reading

Predsjednik saborskog kluba HDZ-a Branko Bačić izjavio je u utorak nakon sastanka vladajuće koalicije, u kontekstu druge godišnjice zagrebačkog potresa, kako je jasno da nisu zadovoljni brzinom obnove pa od novog ministra graditeljstva Ivana Paladine očekuju njezino ubrzanje

"Znate stav vladajuće većine i Vlade - sama promjena na čelu resornog ministarstva napravljena je s obvezom da ministar, koji je i na čelu koordinativnog tijela za upravljanje procesom obnove, ubrza sve radnje kako bi obnova bila na tragu očekivanja, prije svega građana koje je potres pogodio", rekao je Bačić nakon sastanka u Banskim dvorima.

Nužno je riješiti smještaj građana i ubrzati cjelokupni proces koji se odnosi na rekonstrukciju i obnovu objekata javne infrastrukture, naglasio je, kako bi se osam milijardi kuna, koja su Hrvatskoj iz EU-ova Fonda solidarnosti proslijeđene za petrinjski i zagrebački potres, uistinu iskoristili do polovine iduće godine.

Upitan treba li se netko ispričati zbog neučinkovitosti, u kontekstu druge godišnjice od potresa u Zagrebu, Bačić je odgovorio kako očekuju ubrzanje obnove.

"Jasno je da nismo zadovoljni brzinom obnove i očekujemo od resornog ministra da je zajedno s timom i svim čelnicima operativnih tijela ubrza", rekao je.

Zagreb do sada alocirao 2,1 milijardi od 5,1 milijardi kuna

Podsjetio je kako je u izjavama vezanima uz tijek obnove u više navrata pozivao čelnike operativnih tijela da kao konzumenti sredstava Fonda solidarnosti ubrzaju procese obnove objekata javne infrastrukture.

U tom je kontekstu posebno izdvojio Grad Zagreb kao jedan od najvećih konzumenata tih sredstava i naveo da je Zagreb do sada alocirao 2,1 milijardi od 5,1 milijardi kuna, koliko iznose ukupna sredstva iz Fonda solidarnosti namijenjena za obnovu Zagreba.

Naglasio je i važnost Fonda za obnovu koji je zadužen za obnovu privatnih kuća na području Zagreba, rekavši kako treba ubrzati proces obnove nakon što je donesen ogroman broj odluka o obnovi koje se dotiču vlasnika porušenih i oštećenih zgrada.

Dotaknuo se petrinjskog potresa rekavši kako je na tom području situacija bolja. "Nismo do kraja zadovoljni, i tu treba brže i treba ubrzati obnovu, ali ipak tjedan po tjedan ide javna nabava za obnovu objekata", rekao je.

Nismo zadovoljni samim procesom, ali ispunjene su pretpostavke da se obnova doista dinamizira, poručio je.

Na sastanku se razgovaralo i o trenutnim aktivnostima Vlade oko cijena energenata, ublažavanja mjera za pandemiju, prihvata izbjeglica iz Ukrajine, a premijer Andrej Plenković ih je upoznao s dokumentom "Strateški kompas", koji će u četvrtak biti na dnevnom redu Europskog vijeća.