ogromna razlika

Bakić: Grad Zagreb je učinio svoje u obnovi, na potezu Fond i Ministarstvo

22.03.2022 u 14:49

Bionic
Reading

Damir Bakić iz Kluba Zeleno-lijevog bloka u utorak je ustvrdio da je Grad Zagreb učinio sve što je bilo moguće za obnovu stambenih objekata i sada su na potezu Fond za obnovu i Ministarstvo graditeljstva, dok su za zgrade javne namjene napravili sve što je očekivano

Nikako ne možemo biti zadovoljni dinamikom i tempom obnove jer je neprihvatljivo, i u olakotnim okolnostima poput pandemije, da je obnova u ovoj fazi; pogotovo kada govorimo o obnovi stambenih zgrada i privatnih kuća, rekao je Bakić na konferenciji za novinare.

Naglasio je kako je ogromna razlika između obnove stambenih zgrada i privatnih kuća i zgrada javne namjene, zbog različitih procedura, izvora financiranja i nadležnosti pojedinih aktera.

Ono što je u nadležnosti Grada Zagreba kada je riječ o privatnim kućama, je pomoć u pripremi dokumentacije koju su građani trebali dati Fondu za obnovu, a potom su sve poslove obnove trebali preuzeti Fond i Ministarstvo graditeljstva, poručio je.

Nadležnosti Grada Zagreba za zgrade javne namjene koje su u njegovom vlasništvu, neizmjerno su veće i tu smo u roku učinili sve što se od nas očekivalo, istaknuo je Bakić.

„Više nas tište naši sugrađani u privremenom smještaju i evidentno je da Fond i Ministarstvo u čijoj su nadležnosti u tom pogledu gotovo kompletne, svoj posao nisu napravili na vrijeme niti dovoljno dobro", rekao je. Ocijenio je kako je kriza upravljanja u Fondu i u Ministarstvu, kao i kadrovska podekipiranost jer je broj ljudi koji radi na tim predmetima u Ministarstvu, premalen.

Iako Grad Zagreb nema direktnog utjecaja na obnovu stambenih zgrada i privatnih kuća, ipak na tjednoj bazi u tome surađuje s Fondom i s Ministarstvom, rekao je Bakić. Napominje da je Grad dao 16 svojih službenika na posudbu na rad u Ministarstvu graditeljstva kako bi rješavali te predmete i nekoliko stručnjaka za javnu nabavu na privremeni rad u Fond.

Bakić je odbacio odgovornost zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića za sporost u obnovi privatnih objekata, ponovivši da je odgovornost Grada za zgrade javne namjene i da je učinio sve što se moglo. Kaže da je, primjerice, od 175 oštećenih obrazovnih objekata već sanirano 163, dok će preostalih 12 objekata biti podvrgnuto cjelovitoj obnovi i svi će biti dovršeni do iduće godine.

Istaknuo je kako je Grad Zagreb u Fond solidarnosti prijavio 2,1 milijarde kuna projekata, što je kompletan iznos koji je alociran na Grad iz Fonda, od čega 1,2 milijarde već odobreno koliko mu je alocirano, a preostalih 900 milijuna je u evaulaciji.