čuđenje u hdz-u

Bačić o uhićenju stranačkog kolege Zulima: Nije mi jasno kako mediji sve znaju

25.10.2022 u 16:50

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-ovog saborskog Kluba Branko Bačić u utorak je, komentirajući uhićenje bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a Vinka Zulima, ponovio stav HDZ-a o neovisnosti rada tijela progona, no sporno mu je što su u javnost izašli detalji istrage koja bi, naglašava, trebala biti tajna

Stav HDZ-a je jasan – nulta stopa tolerancije na korupciju i puna neovisnost u radu tijela progona u Hrvatskoj (policije, Dorha, Uskoka), rekao je Bačić u izjavi novinarima nakon sastanka stranaka vladajuće većine u Banskim dvorima, upitan za komentar uhićenja Zulima.

No, istaknuo je, nije mu jasno kako i na koji način su gotovo svi detalji koji terete Zulima već u javnosti.

Djelatnici PNUSKOK-a danas su uhitili bivšeg načelnika općine Seget Donji i bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a Vinka Zulima zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službenih isprava. Navodno se radi o sredstvima za reprezentaciju za Zulimove privatne ručkove i večere u vrijeme dok je bio načelnik općine iznad Trogira.

"Kako i na koji način te informacije dolaze u medije, s obzirom na tajnost izvida, meni to nije jasno", rekao je Bačić.

Nemam drugih informacija osim onog što sam iščitao u medijima i malo mi je čudno da su objavljeni detalji nečega što bi trebalo biti tajno, jer istraga bi trebala biti tajna, ponovio je.

Na sastanku vladajuće većine bilo je govora o pregovorima Vlade i sindikata državnih i javnih službi o definiranju osnovice za izračun plaća odnosno,  o tome da sindikati ne prihvaćaju prijedlog o povećanju od 4 posto s 1. listopadom plus povećanje od 2 posto s početkom iduće godine kao i povećanje neporeznih davanja (regres, dara za djecu itd).

Taj bi prijedlog Vlade, naveo je Bačić, u idućoj godini značio dodatne rashode u državnom proračun od 2 milijarde kuna.

Nastavak dijaloga sa sindikatima o osnovici plaća

Resorni ministri nastavit će dijalog sa sindikatima oko definiranja konačnog stava i idućih će se dana o tome održati sastanci, rekao je Bačić naglasivši da je nužan dogovor, no da do njega ne može doći kroz prosvjede.

"Držimo da se prosvjedima ne može na takav način definirati i odrediti dogovor koji je nužan, vodeći računa, jasno, o potrebi i opravdanom zahtjevu za povećanjem plaća. S druge strane, treba vodit računa i o proračunu", rekao je.

Izvijestio je i da će Hrvatski sabor sutra rad početi govorom predsjednika ukrajinskog parlamenta Ruslana Stefančuka, a u četvrtak slijedi rasprava o rebalansu državnog proračuna.

Ako se rebalans proračuna svede na temeljni podatak, istaknuo je, onda je iznimno važan podatak da je predviđeni rast BDP-a u ovoj godini 5,7 posto, a s obzirom na energetsku krizu kao posljedicu ruske agresije na Ukrajinu.

Taj podatak govori o hrvatskom gospodarstvu i radu Vlade koja je s paketima mjera u proljeće i jesen dala čvrst oslonac poduzetnicima i građanima, naglasio je. A procijenjeni rast biti će, po našoj pretpostavci, jedan od najvećih rasta gospodarstva uopće u EU, istaknuo je Bačić.