ili idu sankcije

Bačić o Đakićevoj ideji ukidanja Dana antifašističke borbe: Očekujem da će prihvatiti stav Vlade i struke

07.11.2019 u 19:32

Bionic
Reading

Šef Kluba HDZ-a Branko Bačić rekao kaže da je Dan antifašističke borbe kao praznik proizlazi iz Izvorišnih odredbi Ustava koje je rukom pisao Tuđman U Zagrebu se u studenome održava veliki skup Europske pučke stranke, a reakcije je u Saboru u četvrtak izazvala i najava mogućeg dolaska srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Hrvatsku i to dva dana nakon Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

Zastupnici su ponovno zamjerili HDZ-u iznajmljivanje Sabornice za predsjedništvo EPP-a. Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić je, u razgovoru za RTL Danas, rekao da srbijanski predsjednik još nije potvrdio svoj dolazak na kongres EPP-a.

Probleme HDZ-u stvorio je i prijedlog Saborskog odbora za ratne veterane nije predložio da se Dan antifašističke borbe više ne obilježava kao blagdan.

Naime, na čelu Odbora je HDZ-ov zastupnik Josip Đakić, a za njega su glasali i još neki zastupnici stranke.

"Nisu oni glasovali protiv zakona Vlade, nego amandmanom pokušavaju izmijeniti taj jedan dan", rekao je Bačić te dodao da je HDZ na najvišim tijelima stranke prihvatio prijedlog Zakona o blagdanima i neradnim danima među kojima je i Dan antifašističke borbe.

"On je praznik još od devedesetih i proizlazi iz Izvorišnih odredbi Ustava koje je rukom pisao doktor Franjo Tuđman", kazao je Bačić. Na pitanje hoće li biti sankcija za neposlušne HDZ-ovce, Bačić je odgovorio: "Očekujem da će kolege povući amandman ili prihvatiti stajalište Vlade da se amandman odbija. Imamo Predsjedništvo u petak i tvrdim da ćemo donijeti odluku o statusu svih onih koji ne bi podržavali ovakav zakon. Ipak, očekujem da će svi ipak podržati stav i Vlade i HDZ-a".