SPOR OKO BLAGDANA

Stier objasnio zašto bi bilo nerazborito ukinuti Dan antifašističke borbe

07.11.2019 u 16:47

Bionic
Reading

HDZ-ov saborski zastupnik Davor Ivo Stier koji slovi kao oporba aktualnom stranačkom vodstvu na Facebooku se osvrnuo na prijepore oko promjene kalendara blagdana. Zahtjev za određivanjem 30. svibnja kao Dana državnosti Stier smatra opravdanim, ali se s idejom o ukidanju Dana antifašističke borbe kao državnog praznika Stier se ne slaže.

Tako Stier piše da je Zakon o blagdanima puno je više od pukog popisa neradnih dana.

'To je zakon kojim se uređuje kako ćemo obilježiti ključne trenutke naše povijesti, ali i naš sustav vrijednosti', poručuje Stier koji navodi da je ključna promjena u novom prijedlogu određivanje 30. svibnja kao središnjeg državnog praznika.

Stier smatra da je ukidanje tog blagdana, nakon promjene vlasti 2000., bila je pogreška koja je među hrvatske građane unijela konfuziju te da je potpuno opravdano 30. svibnja 1990. odrediti kao prijelomni trenutak u modernoj hrvatskoj povijesti.

U sintezi koju predstavlja 30. svibnja, objašnjava Stier, prepoznaje se jasno svrstavanje moderne hrvatske države na stranu slobode, a nasuprot komunizmu, ali i bilo kakvom pokušaju vezivanja suvremene Hrvatske za totalitarne ideologije nacizma i fašizma.

'Neprijatelji hrvatske neovisnosti desetljećima su ideju hrvatske države vezivali za fašizam. I danas se pokušava, po toj staroj matrici, Hrvatsku poistovjetiti s Pavelićevim režimom. U tu zamku nećemo pasti', poručio je Stier-

Što se tiče Dana antifašističke borbe, kaže da, o svemu možemo demokratski raspravljati i argumentirano iznijeti činjenice.

'Činjenica je da su kolege iz Odbora za veterane hrvatski branitelji koji predstavljaju svoje birače, i koji su u najboljoj vjeri dali prijedlog o blagdanima. Činjenica je da je 22. lipnja 1941. dan kada je Hitler napao Sovjetski savez, pa je Kominterna zapovjedila svim komunističkim partijama u Europi da krenu u borbu protiv nacista s kojima su prethodno pune dvije godine paktirali. Jer Drugi svjetski rat nije počeo 1941., već 1939., nakon pakta Hitler-Staljin', podsjetio je HDZ-ovac.

Ali isto tako činjenica, nastavlja, je da je za ideju neovisne hrvatske države bilo nužno pridobiti sve one u Hrvatskoj koji se vežu za partizanski pokret, među kojima je bilo istaknutih hrvatskih domoljuba poput Andrije Hebranga, koji su upravo zbog svog hrvatstva kasnije nastradali i bili žrtve jugoslavenskog režima.

'Upravo zato je Franjo Tuđman uspostavio 22. lipnja kao državni praznik, s intencijom stavljanja antifašizma u funkciju stvaranja hrvatske države, a nasuprot starom Danu ustanka u Srbu kao zloporabi antifašizma u jugoslavenske i protuhrvatske svrhe. Zato bi bilo nerazborito ukinuti 22. lipnja kao praznik, ali bi isto tako bilo krivo šutjeti i dozvoliti nekima da zlonamjerno manipuliraju s imenom Franje Tuđmana kako bi pod krinkom antifašizma rehabilitirali jugoslavensku komunističku diktaturu', zaključio je HDZ-ov zastupnik.