'jako loša poruka'

Bačić: Neprimjeren način na koji oporba vrši pritisak na državnu odvjetnicu

13.02.2023 u 14:51

Bionic
Reading

Ministar graditeljstva Branko Bačić drži neprimjerenim način na koji oporba u Saboru vrši pritisak na državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj Šipek te je o konkretnim slučajevima ispituje zašto netko nije saslušan, a ustvrdio je i kako dio političkog spektra ne razumije dovoljno trodiobu vlasti

"Kao član vladajuće stranke želim reći da mi je neprimjeren način na koji oporba u Hrvatskome saboru vrši pritisak na državno odvjetništvo. Zalažem se da Državno odvjetništvo (DORH) bude neovisno i samostalno i mislim da je u ovih šest godina Vlade Andreja Plenkovića to dokazano", izjavio je Bačić novinarima u ponedjeljak prilikom obilaska objekata u obnovi od potresa u Zagrebu.

Ako procesuiranje potpredsjednika Vlade i nekoliko ministara ne ukazuje na to da je DORH apsolutno neovisan o vladajućoj većini, stranci ili Vladi, onda ne znam koji bi to još dokaz trebao objasniti, dodao je.

Poručio je kako zato ne prihvaća da oporba proziva državnu odvjetnicu ili DORH za konkretne slučajeve, propitkujući zašto netko nije saslušan ili procesuiran.

"To je nedopustivo i to je jako loša poruka ako dio političkog spektra u Hrvatskoj ne razumije dovoljno trodiobu vlasti i neovisnost sudbene vlasti i pravosudnih institucija, što jest DORH", ocijenio je Bačić.

Ponovio je kako DORH-u treba prepustiti da radi samostalno i neovisno, kao i to da vladajuća većina daje punu potporu takvom radu, a osuđuje i ne slaže se s bilo kojim utjecajem na DORH bilo koga tko participira u političkom životu Hrvatske, pogotovo na nacionalnoj razini kao što su to zastupnici u Saboru.

Hrvoj Šipek sve obrazložila

Na pitanje treba li Hrvoj Šipek biti opozvana, Bačić nije konkretno odgovorio, već je podsjetio kako je prošli tjedan u Saboru raspravljeno Izvješće o radu državnih odvjetništava u 2021. godini, za što je dobila potporu vladajuće većine.

  • +8
Zlata Hrvoj Šipek u Saboru Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Govoreći o njenoj prepisci s nekadašnjom državnom tajnicom Josipom Rimac, ministar je rekao kako on nema što dodati s obzirom na to da je Hrvoj Šipek sve obrazložila te nije na njemu da obrazlaže što je htjela reći.

Jedino je dodatno pojasnio kako on, njegovo Ministarstvo i državni tajnici gotovo svakodnevno komuniciraju s građansko-pravnim odjelom DORH-a zbog Zakona o državnoj imovini kojeg ne mogu donijeti bez suglasja s DORH-om.

"Državno odvjetništvo nije samo tijelo progona, DORH je i građansko-pravni odjel koji brine i skrbi o imovini RH, kao i Ministarstvo na čijem sam čelu. Takva suradnja je neophodna", dodao je i izrazio nadu da je tako bilo i u Ministarstvu pravosuđa i uprave u kojem je radila Rimac.

Naime, Hrvoj Šipek je nedavno na pitanje u Saboru li komunicirala s Josipom Rimac (osumnjičenoj u aferi Vjetroelektrane) oko Vjetroparkova, rekla da Rimac zna iz vremena dok je bila kninska gradonačelnica ali da komunikacije u vrijeme izvida i istraga nije bilo. RTL je potom objavio SMS prepisku između njih dvije te ustvrdio da su bile na sastanku oko vjetroelektrana, nakon čega je oporba zatražila da glavna državna odvjetnica ode jer je iznosila neistine.