plinska afera

Bačić nakon koalicijskog sastanka: U HEP-u nije bilo namjerne štete ili pogodovanja

12.07.2023 u 17:49

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade Branko Bačić u srijedu je poručio kako vladajuća većina i HDZ podržavaju sutrašnju sjednicu saborskog odbora za gospodarstvo vezanu uz prodaju viškova plina, naglasivši kako im je u interesu da se utvrde sve činjenice

Saborski će odbor sutra raspravljati o prodaji viška plina proizvedenog u Hrvatskoj, a koji je HEP temeljem uredbe Vlade iz rujna prošle godine kupovao od Ine po 47 eura za kilovatsat, da bi se taj plin proteklih mjesec dana zbog zapunjenosti skladišta morao prodavati na aukcijama po višestruko jeftinijim cijenama, pa i po jedan cent za kilovatsat.

Saborskom su odboru, potvrdio je Bačić u izjavi novinarima nakon sastanka stranaka vladajuće većine u Banskim dvorima, o tome dostavljena izvješća neovisnih tijela (Plinacro, HROTE, HERA) te HEP-a.

"Mi tu doista nemamo što skrivati. U našem je interesu da se sve okolnosti raščiste, objasne i utvrde. I mislim da smo svim postupanjima od kada smo utvrdili da je HEP bio primoran višak plina dostavljati na tržište preko Plinacra i u postupanju HROTE-a, jasno pokazali da nam je u interesu da se dozna sve, da se utvrde sve okolnosti", rekao je Bačić.

Naveo je i da se za jedan cent plin prodavao samo jedan dan, a nije htio odgovoriti na pitanje novinara tko je kupio najviše tih viškova plina, rekavši da će o tome na sjednici saborskog odbora izvijestiti "onaj tko je za to isključivo nadležan, a to je HROTE".

Na sastanku su, rekao je, utvrdili da se tu ne radi ni o kakvoj namjernoj šteti niti o pokušaju pogodovanja bilo kome, kad je u pitanju postupanje s tržnim viškovima plina.

Pohvalio je pritom politiku Vlade u dijelu koji se odnosi na cijene energenata, navevši da je HEP osam, devet mjeseci plin koji Ina crpi u Hrvatskoj kupovao za 47 eura za kilovatsat i u vrijeme kad je cijena plina na svjetskom tržištu bila gotovo 400 eura. Time je, naveo je prema podacima koje je dostavio HEP, ta tvrtka uštedjela oko 370 milijuna eura.

"I u tom kontekstu treba promatrati aktivnosti Vlade kad je u pitanju postupanje sa zaštitom standarda naših sugrađana, ali i naših poduzetnika", naglasio je Bačić.

Zbog prodaje plina po niskoj cijeni HEP je izgubio oko 10 milijuna eura.

"Kad se to gleda u cjelokupnom kontekstu svega onoga što je učinjeno u proteklih godinu dana s našom politikom i postupanjem prema energetskom sektoru, sam HEP je umjesto 380 milijuna eura uštede ovakvom penalizacijom smanjio tu uštedu za 10 milijuna eura", ustvrdio je Bačić.

S time su, naveo je, danas na sastanku upoznali koalicijske partnere, kao i s tim da su došla izvješća HROTE-a, HERA-e, Plinacra i HEP-a koja su u međuvremenu dostavljena i članovima saborskog Odbora za gospodarstvo koji će sutra poslijepodne o toj temi održati sjednicu.

Na sjednici ćemo od svih čuti punu informaciju o svemu, a HDZ, rekao je Bačić kao potpredsjednik stranke, podržava tu raspravu da se javnosti i na taj način budu dostupne sve relevantne informacije.