otvoreno

Bačić nahvalio premijerovo izvješće; Ahmetović: Na trenutak mi se učinilo da živim fenomenalan život u fenomenalnoj državi

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 27.10.2021 23:01
  • Objavljeno 27.10.2021 u 23:01
Otvoreno

Otvoreno

Izvor: Screenshot / Autor: HRT/HTV

Kako je Vlada reagirala u krizi? Rješavaju li se ključni problemi države i društva? Ide li Hrvatska u dobrom smjeru?, na pitanja su u emisiji Otvoreno HTV-a pokušali odgovoriti predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić, predsjednica Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić, Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a, politička tajnica SDP-a Mirela Ahmetović te Ružica Vukovac, saborska zastupnica Domovinskog pokreta i predsjednik Kluba Socijaldemokrata Domagoj Hajduković

Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a rekao je kako je Vlada iz današnjeg izvješća predsjednika Vlade opravdala povjerenje koje je dobila na prošlogodišnjim izborima.

'Ono što je važno kako smo u krizi bez presedana, prije svega zdravstvenoj, koja se prelijeva i na probleme u funkcioniranju gospodarstva realnog i javnog sektora. Držim da je Vlada svojim mjerama i postupanjem i u dijelu zdravstvene krize i u dijelu mjera upućenih gospodarstvu u smislu čuvanja radnih mjesta, likvidnosti poduzetnika i poslovnih aktivnosti opravdala očekivanja koja građani Hrvatske imaju od Vlade.', rekao je Branko Bačić u emisiji HTV-a Otvoreno.

Dodao je kako drži da je činjenica kakon ćemo se u godinu dana vratiti na pretkrizno razdoblje kad je u pitanju standard hrvatskih građana, prije svega BDP te da dolazi do značajnog povećanja minimalne i prosječne plaće. Bačić je rekao kako imamo više zaposlenih nego prije 2019. godine te da smo kvalitetno odgovorili na krizu koju ne pamtimo nakon Domovinskog rata, a svijet, kad je u pitanju zdravstvena kriza i gospodarstvo, zadnjih 100 godina.

Mirela Ahmetović je rekla ironično kako joj se na trenutak učinilo da živi fenomenalan život u fenomenalnoj državi.

'Neozbiljno je od premijera vrlo selektivno prikazuje podataka. Vlada cijelo vrijeme ističe nešto što ne ovisi o vladi nego ovisi o građanima Hrvatske koji uplaćuju u proračun. Sve mjere koje je Vlada poduzela, a kojima se hvali da je čuvala radna mjesta, nije ona čuvala radna mjesta nego je rasporedila sredstva građana Hrvatske tamo gdje je to bilo potrebno, gdje je morala. Žao mi je da gospodin Bačić nije rekao o nepokretanju obnove, već drugu zimu ljudi čekaju na hladnoći. Žao mi je što ništa nije rekao, premijer je rekao ponižavajuće da nastavljaju s osnaživanjem zdravstvenog sustava. Osnaživanjem sustava koji je danas ponovno dužan 5 milijardi kuna veledrogerijama? Ponovno nakon godinu dana što u upucali 9 milijardi kuna iz državnog proračuna mi smo u riziku da veledrogerije obustave isporuku lijekova.', rekla je Ahmetović pitajući se je li to osnaživanje sustava.

Mirela Ahmetović

Mirela Ahmetović

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Što je s našim prijedlozima upravo za osnaživanje zdravstvenog sustava u smislu dogovora s veledrogerijama za sukcesivno vraćanje dugovanja i osiguravanja sredstava u proračunu za dostatno financiranje zdravstvenog sustava uz smanjivanje troškova kojima novac curi putem javnih nabava u sive zone koje oni misle najavom reforme ponovno centralizirati sustav. Sad žele uzeti županijski bolnički sustav po svoje a nisu u stanju upravljati državnim', rekla je Ahmetović.

Hrebak je rekao kako je zadnjih nekoliko godina izazovno turbulentno vrijeme. Podsjetio da je Hrvatski zadnjih desetak godina obilježile dvije krize. Podsjetio je na prvu koja je krenula 2010. godine i rekao kako smo se iz nje 'čupali' sedam godina. Rekao je kako su neke stvari napravljene, ali ima nekih stvari u koje treba uložiti dodatni napor da ih se ubrza i riješi.

'Iz oporbe čujem mnogo kritika, a trebamo vidjeti i malo prijedloga. Volio bih da zajedno uključimo u konsenzus oko reforme zdravstva. Kao liberal slaže se da se zdravstvo centralizira. Jako puno novca nestane na lokalnoj razini. Županije po meni bespotrebne. Svaki župan želi zadržati te bolnice jer ima veliku utjecaj na njih. Zna se kako se dobivaju poslovi čistačica, spremačica i naravno svi žele da županije zadrže te sustave. Zašto ne centralizirati sustav da se zna kuda odlazi svaka kuna', rekao je Hrebak na što je reagirala Ahmetović rekavši kako joj je žao što je 'gospodin Hrebak u okrilju HDZ-a izgubio liberalnu crtu HSLS-a'.

'Gubite se kao stranka, sad govorite o centralizacije, čudom se čudim HSLS-u i njihovom liberalizmu', rekla je. Potom je nabrojala prijedloge oporbe u Saboru, primjerice u zdravstvu, smanjenje cijena energenata i drugo.

Sandra Benčić

Sandra Benčić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Benčić je rekla kako je Vlada Andreja Plenkovića je Vlada kontinuiteta.

'Ona je tu od 2016. godine. Sastavi ministarstava se mijenjaju, ali ovo je njegova Vlada koja traje već dugi niz godina. U cijelom tom nizu godina i ukupnom proračunu između 600 i 700 mlrd. kn, nije napravljena niti reforma zdravstva, niti reforma obrazovanja, dakle, od reforme obrazovanja nemamo doslovno ništa, a u planu reformi za 2017. je najavljena kurikularna reforma, nemamo još uvijek ništa. Nemamo još uvijek reformu sustava socijalne skrbi. Nemamo reformu sustava javne uprave, pa još uvijek imate tu 21 županiju koja je vama problem, ali o tome ne progovarate, i naravno, nemamo reformu pravosuđa. Dakle, imamo gotovo 6 godina, gotovo 700 mlrd. kn i ništa ni od jednog reformskog procesa', rekla je Benčić o Vladi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!