sjednica odbora

Bačić: Ako se povuku tvrdnje o cenzuri, HRT je spreman povući svoje tužbe

23.01.2019 u 16:16

Bionic
Reading

Nakon što se zbog tužbi HRT-a protiv vlastitih aktualnih i bivših novinara te HND-a digla bura u javnosti, o svemu se raspravljalo i na saborskom Odboru za informiranje, informatizaciju i medije, koji je zaključio da bi bilo dobro da se dvije suprotstavljene strane dogovore

Tužbe, koje je krajem prošle godine HRT pokrenuo protiv predsjednice Ogranka HND-a na HTV-u Sanje Mikleušević Pavić te suspendiranog urednika i predsjednika HND-a Hrvoja Zovka, u HND-u su okarakterizirali kao pokušaj cenzure, a na današnjoj sjednici Odbora za medije kazali su da imaju svjedočanstva i dokaze o drugim pokušajima cenzure.

Da na HTV-u nema cenzure te da je dokaz tome što je HRT objavio snimku prošlotjednog pokušaja obračuna između premijera Andreja Plenkovića i Mostovog Nikole Grmoje, ustvrdio je glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić na sjednici odbora.

'Ne vidim ništa sporno u tužbama u cilju zaštite imovinskih pitanja i časti te kuće. Tužbe su reakcija na iznošenje neistinitih navoda na račun HRT-a, posebno onih o cenzuri što je kazneno djelo. Moja zakonska dužnost je štititi čast i ugled. Optužuje nas se da nismo bili spremni na dijalog, mi smo tražili ispravke, no unatoč tome su se iznosile neistine o cenzuri. nisam tužio novinare, nego osobe i kuće koji su nanijeli štetu HRT-u', pokušao je pojasniti Bačić.

'Nije nam interes tužiti nam se, ali protiv navoda o cenzuri ne možemo. Ako se povuku tvrdnje o cenzuri, HRT je spreman povući svoje tužbe', rekao je Bačić.

No, u HND-u svoje tvrdnje o cenzuri ne namjeravaju povlačiti. Dapače, tvrde da imaju i dokaze koje su spremni izložiti na sudu.

'Posljednjih mjeseci HRT diže medije protiv novinara i medija, riječ je o 30-ak tužbi vrijednih oko 1.480.000 kuna. Te podatke smo skupili iz komunikacije s redakcijama, HRT nije odgovarao na naša pitanja. Moram reći da nigdje nije zabilježen slučaj da javni medij koji se financira javnim novcem tuži krovnu strukovnu organizaciju zbog kritika koje su upućene na njen račun. Javna televizija postala je generator gušenja medijskih sloboda , i zato vas molim da pozovete vodstvo HRT-a da povuče sve tužbe', zatražio je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Potpredsjednik HND-a Denis Romac podjetio je pak da su se o problemima na HRT-u oglasile i dvije međunarodne strukovne organizacije, kao i niz drugih institucija. 'Hoće HRT tužiti i njih jer su ih se usudili kritizirati. Umjesto da na kritike reagiraju poboljšanjima, HRT se brani tužbama. Mi u HND-u smo uvjereni da bez potpore vlasti ne bi HRT išao s ovim tužbama', rekao je Romac.

Protiv takve izjave odmah su se dignuli HDZ-ovi Andrija Mikulić i Irena Petrijevčanin Vuksanović te Kazimir Varda iz Bandićeve stranke, tražeći dokaze za takve optužbe na račun Vlade.

  • +12
24. sjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Podsjetimo, inicijatori ove rasprave na sjednici Odbora za medije biili su oporbeni zastupnici. 'Tužba bi trebala biti krajnji instrument rješavanja sporova, ovo je siledžijski postupak bez pokušaja da se uspostavi dijalog. Slobodni mediji su noseći stupovi svake demokracije, osobiti mlade i krhke kao što je naša, pa bi zato naš cilj trebao biti da HRT povuče tužbe ili otvaranje prostora za dijalog', poručio je nezavisni zastupnik Bojan Glavašević.

'Priznajte da ste pogriješili, vi ste javna osoba i javni servis, podložni ste kritikama, gdje bi bili kada bi se za sve tužili', pozvao je pak SDP-ov Damir Tomić glavnog ravnatelja HRT-a.

O cenzuri na HRT-u progovorio je i Mostov Nikola Grmoja. 'Tvrdim da je cenzura na HRT-u jako prisutna, koliko prostora u 560 sati informativnog programa dobiva oporba. Uvijek zovete iste analitičare, sve to možemo zvati cenzurom ili protežiranjem vladajućih', rekao je Grmoja

'Bila bi degradacija javnog servisa ili bilo kojeg drugog medija da se nisu pokušali zaštititi od optužbi za cenzuru. Voljela bih da za izgovorenu riječ svi odgovaraju', rekla je HDZ-ova Sunčana Glavak.

Mostova Ines Strenja pitala je Bačića je li spreman podnijeti ostavku ako izgubi sporove. 'Sudbena vlast je neovisna, ne bih komentirao postupke u tijeku', rekao je Bačić.

Odbor za medije na kraju je zaključio da HRT samostalno uređuje ustrojstvo i način rada te kako bi bilo kakvo miješanje u te postupke predstavljalo politički utjecaj. Stoga su pozvali su sve stranke da spor pokušaju riješiti dogovorom.