VREMENSKA PROGNOZA

Babljem ljetu nema kraja: Iznadprosječno toplo bit će do kraja tjedna

15.10.2018 u 07:22

Bionic
Reading

Nastavlja se povoljno vrijeme za berbu mandarina, maslina i kukuruza, a i druge aktivnosti na otvorenome. Za razliku od prethodnih dana, u ponedjeljak i utorak bit će prolazno više oblaka, uz mogućnost za poneku kap kiše uglavnom u gorju i na Jadranu, posebice sjevernom dijelu. Po nizinama će i dalje biti magle, osobito sredinom tjedna ponegdje i dugotrajnije, donosi u vremenskoj prognozi HRT

Na istoku Hrvatske u ponedjeljak bit će prevladavajuće sunčano vrijeme. Ujutro će mjestimice biti kratkotrajne magle, uglavnom u Posavini. Vjetar slab do umjeren jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od 5 do 9 °C, a najviša dnevna između 20 i 23 °C.

U središnjoj Hrvatskoj pretežno sunčano, ujutro ponegdje s maglom, ponajprije na karlovačkom i sisačkom području, a poslijepodne umjerenom naoblakom. Vjetar slab ili tiho. Najviša dnevna temperatura zraka neznatno niža od nedjeljne, uglavnom između 19 i 21 °C.

Vremenska prognoza Izvor: DHMZ / Autor: DHMZ

Na sjevernom Jadranu i u gorju prijepodne barem djelomice sunčano, po kotlinama Like i Gorskog kotara ujutro i uz maglu. Poslijepodne i navečer oblaka će biti sve više, a ponegdje može nakratko pasti i malo kiše. Vjetar slab, podno Velebita ujutro umjerena bura, a danju na otvorenom moru jugoistočni i istočni.

Jutarnja temperatura zraka od 4 do 8 °C u gorju i unutrašnjosti Istre, a duž obale i na otocima između 13 i 17 °C. Najviša dnevna od 16 °C u Gorskom kotaru do 23 °C uz more. Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije promjenljiva naoblaka, pri čemu će prijepodne biti više sunčana vremena, a poslijepodne je uz povremeno više oblaka moguća i mjestimična kratkotrajna kiša.

Lijepo vrijeme i jesenje boje prirode izmamili su Osječane u šetnju gradom Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

Ujutro uz obalu burin, potom vjetar slab promjenljiva smjera, dok će na otvorenom moru puhati jugoistočnjak. Najniža jutarnja temperatura u unutrašnjosti Dalmacije od 6 do 12 °C, na obali i otocima između 15 i 18 °C. Najviša dnevna od 23 do 26 °C. I na jugu Hrvatske će vjetar biti uglavnom slab, ujutro burin, a danju na otvorenom moru jugoistočnjak pa će more biti mirno ili malo valovito, a uz prevladavajuće sunčano vrijeme najviša će dnevna temperatura biti od 24 do 27 °C.

Od utorka do subote - pretežno sunčano i iznadprosječno toplo

U kopnenom će se području uglavnom suho i sunčano te i dalje iznadprosječno toplo vrijeme nastaviti barem do subote. U noći i ujutro mjestimice će biti magle, češće u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj, a ponegdje se može zadržavati i veći dio prijepodneva. Na Jadranu će i u utorak još ponegdje biti umjerene naoblake, a zatim do vikenda pretežno sunčano uz uglavnom slab vjetar pa se ni temperatura zraka neće znatnije mijenjati, što će i dalje mnoge mamiti na kupanje i sunčanje.