'Nasilje u sjeni'

B.a.B.e: Oko 91 tisuća žena starijih od 65 doživjelo je neku vrstu nasilja

24.10.2023 u 13:18

Bionic
Reading

Oko 91 tisuća žena starijih od 65 godina u Hrvatskoj doživjela je nasilje od supruga ili dugih članova obitelj, ali ga zbog srama ili straha ne prijavljuju, upozorili su u utorak iz udruge B.a.B.e, u povodu izložbe "Nasilje u sjeni", kojom žele osvijesti javnost o tom problemu

Izložba je otvorena u zagrebačkom Oktogonu.

"Prema Eurostatovim podacima, u Hrvatskoj je 17,9 posto žena starijih od 65 godina, odnosno njih oko 91 tisuća, bilo žrtvom nasilja. Željeli smo ovom izložbom osvijestiti ne samo da starije osobe da trebaju prepoznati situaciju u kojoj se nalaze, nego i potaknuti one osobe oko njih da im pomognu, da ih zaštite i upute ih na prava mjesta za pomoć i podršku", izjavila je Tamara Šterk iz udruge B.a.B.e.

Na edukativnoj izložbi u Oktogonu posjetitelji mogu saznati na koje sve načine žene starije životne dobi mogu biti izložene psihičkom, fizičkom, online, seksualnom ili ekonomskom nasilju.

Primjerice, postoje brojni slučajevi u kojoj su majke izložene ekonomskom nasilju od strane svoje djece, koja ih prisiljavanju na potpisivanje ugovora o doživotnom uzdržavanju kako bi došla u posjed nekretnine ili ih žele smjestiti u dom, istaknula je Šterk.

"Nasilje nad starijim ženama je skoro nevidljivo. Naime, kada žene dođu u određene godine postoji velika razina neugode, srama ili straha od prekid takvog nasilničkog ponašanje, koje često dolaze njihovih partnera, drugih članova obiteji rodbine ili susjeda", dodala je.

Uz to, Šterk napominje da osobe starije životne dobe ne barataju modernom tehnologijom, ne znaju koji broj mogu nazvati niti da se mogu obratiti centru za socijalni rad, zbog toga je važno potaknuti druge osobe da im pomognu ako prepoznaju da su žene žrtve nasilja.

Izložba dio projekta "puSHEd - Protect, Understand, Support: Help the Elderly"

Izložba je dio projekta "puSHEd - Protect, Understand, Support: Help the Elderly" u sklopu kojega su istraživači provodili fokus grupe, intervjue sa starijim ženama žrtvama nasilja i okrugle stolove sa stručnjacima i organizacijama civilnog društva, a provode ga udruga B.aB.e , Zaklada Zajednički put, Dom za djecu i odrasle žrtve obiteljskog nasilja Duga i Grad Zagreb

Svatko ima pravo na život bez nasilja, stoga Strategija Grada Zagreba za prevenciju nasija nad ženama predviđa pronalazak smještaja za starije žene žrtve nasilje u domovima za starije osobe, rekla je ravnateljica doma Duga, Željka Barić.

"Dom za starije osobe je adekvatnije rješenje nego sklonište za žrtve nasilja, gdje dominiraju mlađe žene s malom djecom i s potpuno drugim potrebama i očekivanjima o tome što žele napraviti sa svojom životom", kazala je Barić.

Izložaba u Oktogonu otvorena je do 30.listopada, nakon čega seli u Osijek, Rijeku i Split.