RUSKI VELEPOSLANIK U ZAGREBU

Azimov: Rado bih se susreo s premijerom Plenkovićem ako nađe vremena za mene

22.02.2019 u 10:01

Bionic
Reading

Ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov u razgovoru za N1 televiziju poručio je da bi se rado susreo s Andrejom Plenkovićem ako hrvatski premijer nađe vremena za njega. 'Premijer je izuzetno zaposlen', rekao je Azimov. Komentirao je i situaciju u Agrokoru, LNG terminal na Krku te nabavku borbenih aviona

U njegovu uredu nalaze se fotografije gradonačelnika Milana Bandića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović: 'Izložio sam fotografije onih s kojima sam se osobno susreo. Nažalost, dosad nisam imao priliku susresti se s hrvatskim premijerom. Ako se susretnemo, i njegova će fotografija biti u ovoj prostoriji.'

Podsjetio je, međutim, da je Andrej Plenković bio u Moskvi tijekom Svjetskog prvenstva u nogometu.

'Obavio je vrlo prijateljske i konstruktivne razgovore s mojim premijerom. Kao rezultat toga, obje su strane došle do zaključka da postoji potencijal za jačanje naših bilateralnih odnosa u interesu naših dvaju naroda. Ako premijer nađe vremena za mene, rado bih se i s njime susreo kako bismo razgovarali o našoj vrlo pozitivnoj i dinamičnoj bilateralnoj suradnji', kazao je Anvar Azimov za N1.

Govoreći o Agrokoru, Azimov nije želio ići u detalje najavljene prodaje udjela Sberbanka. Naveo je tek da će od 1. travnja Sberbank i banka VTB imati važniju ulogu u daljnjoj stabilizaciji situacije u Agrokoru, dok on osobno smatra da ruska strana ne treba žuriti, već treba iskoristiti pozitivne rezultate Agrokora.

'Situacija u Agrokoru se poboljšava. I sasvim sam siguran da će se u narednim mjesecima i godinama tvrtka dodatno stabilizirati i uspješno će poslovati. Što će se u konačnici dogoditi, hoće li Sberbank prodati svoj udio ili ne, nije na meni da komentiram, radi se o korporativnom pitanju. Za mene kao veleposlanika najvažnije je da aktivnosti Sberbanka budu u interesu Agrokora, vaših očekivanja i stabilnosti vaše zemlje', poručio je Azimov.

  • +15
Anvar Azimov Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić

Ponovio je da Rusija nema ništa protiv izgradnje LNG terminala na Krku, iako on ne misli da je smanjivanje ovisnosti europskih zemalja, a osobito Hrvatske, o stabilnom i prilično jeftinom ruskom plinu u hrvatskom nacionalnom interesu.

'LNG terminal na Krku neće riješiti problem energetskih potreba Hrvatske u pogledu plina. Potrošnja plina u vašoj zemlji samo će rasti. Nažalost, proizvodnja plina ne samo u Hrvatskoj, nego i drugim zemljama EU-a, smanjuje se. Dakle, potrošnja plina samo će se povećati', rezonira Azimov.

Tvrdi da Rusija nikad nije koristila svoj plin i naftu u političke svrhe, kao instrument političkog pritiska.

  • +20
Omišalj - lokacija novog plutajućeg LNG-a Izvor: Pixsell / Autor: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

'Ako hrvatska strana misli da će ovaj projekt ojačati energetsku sigurnost i učinkovitost, bit ćemo sretni zbog toga. Ali tihi smo po tom pitanju, a rekao bih čak i konstruktivni, zato što smo sasvim sigurni da će Hrvatska, i Europa općenito, uvijek trebati ruski plin... Lani smo isporučili gotovo 200 milijardi kubičnih metara plina zemljama EU-a. Dvjesto milijardi kubičnih metara! A Hrvatskoj smo lani isporučili više od dvije milijarde kubičnih metara', navodi Azimov.

'Rusija ima puno bolje i dvostruko jeftinije zrakoplove od američkih ili izraelskih'

Komentirajući propali pokušaj nabavke borbenih aviona F-16 Barak, kaže da ima vrlo visoko mišljenje o Oružanim snagama RH.

'Upoznat sam sa stanjem vaših Oružanih snaga. Na nekim područjima, unatoč tome što je Hrvatska članica NATO-a, Rusija surađuje s vašim Ministarstvom obrane. Držimo da vaše Oružane snage trebaju biti snažne i Hrvatska treba dobre avione. U tom pogledu ne sudjelujemo u ovom poslu jer je Hrvatska članica NATO-a. No smatram da Rusija ima puno bolje i upola jeftinije nadzvučne borbene avione i druge vrste zrakoplova, kakve i Hrvatska treba, nego što su američki ili izraelski. Ali mi poštujemo pravila igre. Hrvatska je članica NATO-a i pridržava se njegovih pravila.'

  • +4
Suhoj Su-30SM Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Odgovorio je i na pitanje o ruskom uplitanju u izbore u SAD-u i Europskoj uniji.

'Mislim da se radi o propagandi. Kao veleposlanik još jedanput želim ponoviti da se nikad ne miješamo u unutarnje stvari bilo koje države, uključujući Hrvatsku. Poštujemo stajališta različitih političkih stranaka i unutarnje čimbenike. Rusija nema potrebu uplitati se u izbore jer poštujemo odluku i mudrost naroda, glasača. Nijedna vlast, bilo u SAD-u, bilo zemljama EU-a, nema alternativu tomu da dodatno osnažuje odnose s Rusijom, koja je jedan od najvažnijih globalnih strateških partnera', poručio je ruski veleposlanik u Hrvatskoj.

Što se tiče predstojećih izbora za Europski parlament, ocijenio je da HDZ, SDP i Živi zid imaju šansu da njihovi kandidati budu izabrani.

  • +43
Izbori za Europski parlament Izvor: Pixsell / Autor: PXL Standard News

'Za nas nema nikakve razlike kad je riječ o tome tko su zastupnici u Europskom parlamentu. Nama je važno da su ti zastupnici odmjereni, realni i da shvaćaju strateški scenarij današnjice, da shvaćaju da je Rusija jedan od najvažnijih čimbenika multipolarnog svijeta. Ne jednopolarnog ni bipolarnog, nego multipolarnog svijeta, u kojem Rusija, SAD, Europska unija i Kina predstavljaju važna središta novog sustava.'

Najavio je da će Rusija će ove godine biti veoma aktivna na području kulture: u lipnju će u Zagrebu organizirati Dane Moskve, a u rujnu Dane Sankt-Peterburga. To će se dogoditi zahvaljujući izravnim kontaktima i uspješnoj suradnji zagrebačkih vlasti, gradonačelnika Bandića i Moskve te Sankt-Peterburga.

Kada će Vladimir Putin u Hrvatsku?

'Posjet svog predsjednika želim temeljito pripremiti. Na primjer, ako do posjeta dođe u narednim mjesecima, u smislu sadržaja imam samo dva nacrta sporazuma. Do kraja godine imat ću šest nacrta sporazuma. Zato mislim da posjet mora biti dobro pripremljen. S našim hrvatskim partnerima moramo proširiti pravne okvire. Trebaju nam novi programi suradnje, sporazumi... Realno govoreći, ovaj posjet bi se mogao dogoditi nakon vaših predsjedničkih izbora', ocijenio je, dodajući da su trendovi trgovinsko-gospodarske suradnje pozitivni unatoč sankcijama, pa se tako lani hrvatsko-ruska robna razmjena povećala za 30 posto.

Zaključio je razgovor uvjerenjem da zna kakvo raspoloženje vlada u hrvatskom narodu. 'Uvjeravam vas, gotovo 100 posto hrvatskog stanovništva želi rusko-hrvatsko prijateljstvo, a isto vrijedi i za ruski narod.'