ŽESTOKI SUKOB SINDIKALISTA

Avberšek: Babić je sindikalna sramota. Babić: Istražite ju malo

27.09.2013 u 14:09

Bionic
Reading

Glavni štrajkački odbor Hrvatskog liječničkog sindikata donio je odluku da se štrajk liječnika nastavlja, a od ponedjeljka podiže na najvišu razinu u bolnicama u kojima je pokrenut, izjavio je danas predsjednik sindikata Ivica Babić koji se, unatoč najavi radikalizacije štrajka, ipak pojavio na pregovorima u Ministarstvu zdravlja

Avberšek: Babić je sramota

'Znaju se pravila igre kako se sjeda natrag za stol. Ali to više govori okolegi Babiću. Sad idemo do kraja pa ću reći, da, on je sindikalnasramota Hrvatske. Žao mi je što je postao sindikalna sramota i doktora',rekla je Avberšek.

'Kad je u pitanju dotična gospođa, ja običnovodim računa, ne obično, nego u tom slučaju uvijek tko mi kaže, nego štomi kaže. Svatko ima svoju prošlost, ja se svoje ne stidim, a njenuprofesionalnu prošlost malo istražite', kazao je Babić.

Štrajk se nastavlja i intenzivira jer nijedan od zahtjeva zbog kojih je štrajk pokrenut nije ispunjen, rekao je Babić na konferenciji za novinare nakon sjednice Štrajkačkog odbora. To znači da će se 'doslovno raditi kao nedjeljom i u pitanju usluga i izvršitelja', kazao je Babić i ustvrdio da će liječnicima i dalje prioriteti biti hitnost stanja i životi pacijenata.

Unatoč nastavku štrajka Babić se, zajedno sa čelnicama ostala dva reprezentativna sindikata u zdravstvu, odazvao na pregovore u Ministarstvu zdravlja radi sklapanja novog Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja.

Na sastanak su došle i predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek, te Anica Prašnjak iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara, koji je jučer prekinuo devetodnevni štrajk.

Babić je rekao da su sestre imale potpuno pravo izaći iz štrajka ako smatraju da su im zahtjevi ispunjeni, ali sindikat liječnika i dalje je u štrajku jer nisu riješena pitanja poput neplaćanja prekovremenog rada liječnika i donošenja koletivnog ugovora prema njihovu prijedlogu.

'Sve koji o tome odlučuju želimo još jednom osvijestiti da bi proširenje štrajka moglo dovesti do neugodnih posljedica po pacijente, što mi želimo izbjeći, ali ako Vlada ne prihvati to što mi tražimo, ona na sebe preuzima odgovornost', poručio je. Svoj odaziv na današnje pregovore u Ministarstvu obrazložio je željom da izbjegne 'bilo kakve spinove'.

'Odazvat ću se na pregovore i pregovarati proaktivno u dobroj vjeri, ali nikako prihvatiti i potpisati ono što bi bilo na našu štetu', rekao je Babić. Pritom je optužio ministra Rajka Ostojića da pokušava za vrijeme štrajka liječnika 'svoj problem zaobilazno riješiti bez nas'.

Babić tvrdi da je uključivanje primarne zdravstvene zaštite u štrajk još uvijek mogućnost koju drže u rezervi, te podsjeća da imaju podršku Hrvatske liječničke komore i Hrvatskog liječničkog zbora.

KUZ: štrajk liječnika je 'put ucjene', trebali bi misliti i na pacijente

Koalicija udruga u zdravstvu (KUZ) pozdravila je danas prekid štrajka Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i ocijenila da je nastavak štrajka Hrvatskog liječničkog sindikata "put ucjene", te poručila liječnicima da se, osim vlastitim plaćama, pozabave i drugim temama kojima bi mogli popraviti zdravstveni sustav u korist pacijenata.

'Iz nekih nastupa koji su se mogli čuti na televiziji bilo je očito da je štrajk organiziran da se poprave financijski efekti i mogućnosti za medicinsko osoblje, a da se pritom ne pokreće štrajk zbog ozbiljnih zahvata koje bi trebalo napraviti u sustavu zdravstva', istaknula je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednica KUZ-a Mensura Dražić.

Istaknula je kako je udrugama stalo da se u zdravstvenom sustavu provede racionalizacija i smanje deficiti, a to podrazumijeva i zahvate koji mogu biti nepovoljni za zdravstveno osoblje. Svjesni smo da imamo nedovoljno medicinskog osoblja, pogotovo medicinskih sestara, zato treba mirno pristupiti dogovaranju kako provesti te promjene. Štrajk nije pravi put, jer zvuči kao 'put ucjene i prijetnje', rekla je Dražić.

Ocijenila je da način na koji sindikat liječnika iznosi zahtjeve u javnosti ne ostavlja dobar dojam, a Hrvatskoj je potrebno medicinsko osoblje koje će poštivati svoju zakletvu i skrbiti za pacijente. Dražić smatra da sindikat nije na pravi način pregovarao s Ministarstvom zdravlja, te da su zanemareni primarna zdravstvena zaštita i obiteljski liječnici.

Članica izvršnog odbora KUZ-a Ljiljana Lulić-Karapetić izrazila je nadu da će štrajk brzo završiti i ne vjeruje da će doći do radikalizacije štrajka, kao što najavljuje predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić.