poruka rodnoj grudi

Austrijska ministrica: BiH ima EU perspektivu no mora provoditi reforme

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 05.07.2022 14:30
  • Objavljeno 05.07.2022 u 14:30
Alma Zadić

Alma Zadić

Izvor: EPA / Autor: JULIEN WARNAND

Ministrica pravosuđa Austrije Alma Zadić pozvala je u utorak političare u BiH da ozbiljno shvate priliku koja se nudi njihovoj zemlji da dobije status kandidata za članstvo u Europskoj uniji te da napokon počnu provoditi reforme koje se od te zemlje očekuju.

Ministrica Zadić koja je rođena u Tuzli boravila je u službenom posjetu zemlji iz koje je kao djevojčica odselila u Austriju i tamo ostvarila zavidnu političku karijeru. Sada je ponudila svu pomoć vlade kancelara Karla Nehammera BiH potvrdivši snažno zalaganje za europsku budućnost te zemlje.

"Zapadni Balkan a posebice BiH prioritet su Austriji", kazala je Zadić novinarima u Sarajevu.

Ocijenila je kako je Europsko vijeće prije dva tjedna kada je odobrilo kandidatski status za Ukrajinu i Moldovu poslalo jasne signale da želi odobriti kandidatski status i za BiH no za to moraju biti ispunjeni odavno postavljeni uvjeti a konkretno je riječ o usvajanju tri važna reformska zakona.

"Naravno, nužno je da se svi oko toga potrude a političari u BiH imaju veliku odgovornost za provedbu reformi oko vladavine prava, ustavnih promjena i pravosuđa", kazala je Zadić.

Podsjetila je kako su praktično izgubljene protekle tri godine jer da su ih političari u BiH iskoristili na pravi način ta bi zemlja već imala kandidatski status.

Johan Sattler, šef Delegacije EU u BiH, suglasio se kako rasprava na Europskom vijeću jasno dokazuje da je europska perspektiva za BiH otvorena i sada je na političarima u BiH da naprave svoj dio posla.

Pojasnio je kako u Bruxellesu očekuju da odmah nakon izbora zakazanih za listopad budu usvojeni novi zakoni o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, o sprječavanju sukoba interesa i o javnim nabavkama.

"Ti zahtjevi neće nestati i nakon izbora na tome se mora raditi", kazao je Sattler.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!