TRILATERALA

Austrija, Slovenija i Hrvatska pripremaju blok unutar EU

22.08.2013 u 15:44

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović u petak se u Grazu sastaje s austrijskim kancelarom Wernerom Faymannom i slovenskom premijerkom Alenkom Bratušek, a trilateralni radni sastanak bi, kako se najavljuje, trebao poslužiti kao prilika za razgovore o jačanju odnosa između triju država i zajedničkim nastupima unutar Europske unije.

Faymann i predsjednik štajerske vlade Franz Voves dočekat će premijera Milanovića i šeficu slovenske vlade Bratušek u Grazer Burgu, nekadašnjoj rezidenciji Habsburgovaca u tom gradu, a sada sjedištu štajerske vlade. Razgovori troje premijera bi trebali trajati sat i pol, nakon čega je predviđena konferencija za novinare.

Troje premijera i inače imaju redovite, ali dosad odvojene kontakte. Milanović i Faymann posljednji su puta razgovarali 30. lipnja, neposredno uoči proslave ulaska Hrvatske u EU u Zagrebu na kojoj je austrijski kancelar sudjelovao. Hrvatski premijer i Alenka Bratušek neformalno su se sastali 22. lipnja u Opatiji. 'Ovo je jedan od niza sastanaka ubuduće, redovite konzultacije ubrzo Hrvatska ulazi u EU, i mi ulazimo u mirnije, konstruktivne vode, činjenica da i jedni i drugi moramo surađivati i udruživati se u nizu gospodarskih aktivnosti', kazao je tada Milanović.

Austrija je, pak, bila prva zemlja koju je slovenska premijerka službeno posjetila po stupanju na dužnost. Pridruženje Hrvatske Uniji od 'strateške je važnosti i za Sloveniju i Austriju' i 'unutar EU-a te tri zemlje moći još bolje surađivati', kazala je Bratušek u Beču u lipnju.

Graz, grad domaćin ove trilaterale je krajem lipnja upriličio veliki svečani prijem za Hrvate iz Graza i Štajerske povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota je uoči ulaska Hrvatske u EU za medije izjavio da će 'odnosi između Hrvatske i Austrije nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju biti dodatno intenzivirani' te da je bitno da s 'Austrijom, ali i drugim srednjoeuropskim zemljama, razvijamo odnose i kroz tu europsku perspektivu'.

Prema najavama, Milanović i Bratušek trebali bi brzo održati još jedan trostrani sastanak, ovaj put s talijanskim premijerom Enricom Lettom u Veneciji 12. rujna. Upravo je njega Faymann jučer ugostio u Beču, a glavna tema razgovora dvojice premijera je bila borba protiv nezaposlenosti, koju smatraju glavnim prioritetom u Europskoj uniji. Dvojica premijera su se složila da bi se sredstva dosad korištena za spašavanje banaka morala preusmjeriti u razvoj, istraživanje, obrazovanje i infrastrukturne projekte. Također su se usaglasili o nužnosti nastavka procesa proširenja EU-a na zapadni Balkan.