DEPORTACIJA

Australski ministar zadovoljan odlukom suda o Đokoviću: Naš narod je podnio velike žrtve

16.01.2022 u 10:15

Bionic
Reading

Australski ministar imigracije Alex Hawke pohvalio je u nedjelju odluku saveznog australskog suda kojom je potvrđena njegova odluka o ukidanju vize tenisača Novaka Đokovića, poručiviši da je odluka donesena radi očuvanja sigurnosti australske zajednice.

“Pozdravljam današnju jednoglasnu odluku saveznog suda Australije koja potvrđuje moju odluku da koristim svoju ovlast prema Zakonu o migracijama za ukidanje vize gospodina Novaka Đokovića u javnom interesu."

Australski savezni sud potvrdio je u nedjelju Hawkeovu odluku o ukidanju vize Novaku Đokoviću, čime je ugašena nada necijepljene teniske superzvijezde u osvajanje Australian Opena i rekordnih 21 muških Grand Slam naslova.

Odlučujući o slučaju koji je dominirao australskim životom i svijetom sporta više od tjedan dana, tročlano sudsko vijeće Saveznog suda saslušalo je u nedjelju argumente vladinih odvjetnika da Đokovićeva daljnja prisutnost u zemlji može potaknuti raspoloženje protiv cijepljenja tijekom najgoreg vala epidemije covida-19 u Australiji otkako je pandemija počela.

  • +2
Policija vs fanovi Novaka Đokovića Izvor: Profimedia / Autor: William WEST / AFP / Profimedia

Medicinsko izuzeće koje je omogućilo srpskom teniskom prvaku da uđe u zemlju bez cijepljenja izazvalo je bijes u Australiji i postalo političko pitanje za premijera Scotta Morrisona, koji mora raspisati savezne izbore prije svibnja.

"Australska politika snažne zaštite granica očuvala nas je tijekom pandemije, što je rezultiralo jednom od najnižih stopa smrtnosti, najjačim gospodarskim oporavkom i najvišim stopama cijepljenja u svijetu. Snažna politika zaštite granica također je temeljna za očuvanje australske društvene kohezije koja nastavlja jačati unatoč pandemiji", naveo je Hawke.

“Australci su podnijeli velike žrtve kako bi došli do ove točke i Morrisonova vlada je čvrsto predana zaštiti ove pozicije, kao što australski narod očekuje. Do danas je u Australiji primijenjeno oko 43 milijuna doza cijepljenja i više od 91,6 posto Australaca starijih od 16 godina u potpunosti je cijepljeno. Prema tome, Australija je uspjela započeti korak po korak, sigurno ponovno otvaranje svoje međunarodne granice kao rezultat ovog uspješnog programa cijepljenja", dodao je ministar.