'tvoje je pravo da znaš'

Australski listovi prosvjeduju protiv cenzure

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 21.10.2019 10:45
  • Objavljeno 21.10.2019 u 10:45
Australija

Australija

Izvor: EPA / Autor: MICK TSIKAS

Vodeći australski listovi izašli su u ponedjeljak s redigiranim naslovnicama u sklopu zajedničke kampanje kojom pozivaju vladu da bolje zaštiti slobodu novinarskog rada

Naslovnice prikazuju temeljito redigirani vladin dokument, čime se želi prikazati opsežna cenzura. Novinske kuće ujedno su pokrenule medijsku kampanju, tražeći izmjenu zakona kojima se rad novinara i aktivizam zviždača može okvalificirati kao kazneno djelo.

Sydney Morning Herald traži "opsežnu izmjenu zakona kako bi se prekinulo uskraćivanje informacija". The Australian upozorava na "dugotrajne napade na prava novinara".

Kampanju "Tvoje je pravo da znaš" pokrenulo je u lipnju ove godine devetnaest medijskih organizacija i novinarskih udruženja, prosvjedujući protiv upada policije u urede javne televizije i u stan jednog novinara u potrazi za dokumentima koje su im dostavili zviždači.

U proteklih 20 godina usvojeno je više od 60 novih zakona koji de facto omogućuju kazneno gonjenje novinarskog rada i penaliziranje zviždača, upozoravaju u najnovijoj akciji organizatori kampanje.

Neupadljivo se ali kontinuirano usvajaju zakonim koji vladi i državni službenicima omogućuju prikrivanje skandala ili ograničavanje pristupa informacijama, tvrde.

"Australiji prijeti opasnost da postane najtajnovitija demokracija", istaknuo je u priopćenju izvršni direktor državne televiije ABC David Anderson.

Zahtijevaju, između ostalog, pravo na osporavanje zahtjeva za pretragom prostorija i strože kriterije za označavanje dokumenata tajnima.

Načelnik savezne policije Reece Kershaw izjavio je u ponedjeljak pred odborom australskog Senata koji istražuje slučajeve pretraga medijskih kuća i narušavanja prava novinara da razmatraju moguću promjenu odnosa prema osjetljivim informacijama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!