IGRA NA SIGURNO

Australska premijerka ojačala položaj

24.11.2011 u 12:53

Bionic
Reading

Australska premijerka Julia Gillard u četvrtak je pojačala svoje izglede da ostane na dužnosti do kraja mandata i smanji oslanjanje na neovisne zastupnike prilikom usvajanja zakona zahvaljujući iznenadnoj odluci oporbenog zastupnika Petera Slippera da pređe u redove vladajućih i prihvati mjesto predsjednika parlamenta

Prije tog iznenađujućeg poteza u dramatičnom posljednjem danu rada parlamenta u 2011, manjinska vlada premijerke Gillard vladala je zahvaljujući jednom zastupničkom mjestu, ovisnom o potpori neovisnih zastupnika i Zelenih.

To je bilo dovoljno da progura svoju politiku, ali uz stalni rizik pada vlade njezine sve nepopularnije Laburističke stranke.

'To znači da će sada puno lakše progurati svoju politiku', rekao je Michael Workman, ekonomist Banke Commonwealtha.

'I sada je vjerojatnije da će vlada odraditi puni mandat što smanjuje političku nesigurnost', kazao je.

Sve je počelo tako da je predsjednik parlamenta Harry Jenkins objavio ostavku na tu dužnost kako bi mogao glasovati sa svojim kolegama iz Laburističke stranke budući da predsjednik parlamenta ne glasuje u parlamentu osim u slučaju kada je izjednačen broj glasova.

Parlament je nakon toga izabrao za predsjednika zastupnika Slippera iz redova oporbene Liberalne stranke, koji je rekao da će otići iz stranke. To znači da je manjinska vlada dobila jedan glas u parlamentu, a oporba je izgubila jedan glas, te Gillard sada ima većinu od tri glasa.