porasta broja slučajeva

Australska država Queensland upozorila na mogućnost 'lockdowna'

11.09.2021 u 08:11

Bionic
Reading

Treća najmnogoljudnija australska država Queensland upozorila je u subotu da bi mogla narediti hitno zatvaranje ("lockdown") zbog porasta broja slučajeva covida-19.

Država Queensland, u kojoj živi više od pet milijuna stanovnika, izvijestila je da su zabilježili rekordan dnevni porast zaraza i otkrili pet novih zaraženih u posljednja 24 sata, nakon što je jedna obitelj iz Brisbanea, glavnog grada te države, bila pozitivna na covid.

Vlasti su kazale i da će idućih nekoliko dana biti kritično te će se vidjeti je li zaključavanje opravdano.

"Ako ćemo vidjeti bilo kakvo širenje zaraza, možda ćemo morati poduzeti vrlo brze radnje. No, trenutačno je to obuzdano kod jedne obitelji", rekla je premijerka te države Annastacia Palaszczuk.

Druga australska država Novi Južni Wales, sa sjedištem u Sydneyu, trenutno su u blokadi, kao i gradovi Melbourne i Canberra, a karantena za Queensland bila bi još jedan udarac na australsko gospodarstvo, koje bi moglo skliznuti u recesiju.

Iako neke australske države još nisu prijavile brojke od subote, Australija je zabilježila najmanje 2.054 zaraženih, što je porast u usporedbi s 'rekordom' dan ranije kada je u cijeloj zemlji bilo 1.903 slučajeva.

Novi Južni Wales, koji je već skoro tri mjeseca pod strogim "nalogom boravka kod kuće" izvijestio je o 1.599 novozaraženih, dok su vlasti u susjednoj Viktoriji iznijele brojku od njih 450, što je najveći jednodnevni porast slučajeva u više od godinu dana.

Australija je do sada zabilježila gotovo 73.000 slučajeva zaraze i 1.084 smrtnih slučajeva.