PROSLAVE ZAPOČELE

Australija vatrometom ušla u novu godinu

31.12.2009 u 17:31

Bionic
Reading

Vatromet u kojem je utrošeno oko 4,5 tona pirotehnike predstavljen je kao najsloženiji u povijesti, a bio je kontroliran računalom. Vlasti najvećeg australskog grada na novogodišnju su zabavu potrošile oko 4,5 milijuna dolara

Zabavu je osiguravalo oko 2.500 policajaca, a vlasti su sudionike zamolile da alkohol konzumiraju oprezno i s mjerom. 'Ako spadate u budale koje se ne mogu kontrolirati pa drugima kvare zabavu, donesite novogodišnju odluku da ćete to promijeniti i počnite s praksom već na Staru godinu', poručio je građanima ministar policije Michael Daley.

Sličnu neuvijenu poruku uputila je mladima ministrica mladeži Kate Ellis upozorivši ih da bi najluđa noć uz previše pića i droge mogla završiti kao noćna mora.

Premijerka New South Walesa opisala je proslavu kao 'najbolji show na svijetu' istaknuvši da će ga preko televizijskih ekrana širom svijeta pratiti više od milijardu ljudi.

Prije nego u Australiji, Nova je godina dočekana na otocima središnjeg Pacifika. Prvi otočić koji je ušao u 2010. je Kiritimati ili 'Božićni otok', a prvi već grad u kojem je proslavljena bio je Auckland u Novom Zelandu.