POVIJESNA ODLUKA

Australija priznala Aboridžine prvim stanovnicima

13.02.2013 u 11:59

Bionic
Reading

Australski donji dom jednoglasno je donio zakon kojim priznaje da su Aboridžini i narodi otočja Torres Strait prvi stanovnici Australije, piše BBC

Odluka je donesena na petu godišnjicu povijesne isprike autohtonim Australcima zbog nepravdi koje su im nanesene u prošlosti.

Na ovo se gleda kao na privremeni potez prije referenduma koji će se održati kako bi se priznanje uvrstilo u Ustav. Referendum se trebao održati ove godine, ali ga je vlada odgodila kako bi uspjela prikupiti podršku, piše BBC.

Autohtoni narodi gledali su izglasavanje zakona iz galerije te su ga popratili pljeskom.

'Vjerujem da je zajednica spremna prihvatiti pravičnost ove kampanje jer Australci shvaćaju da su autohtona kultura i povijest izvor ponosa za sve nas', rekla je australska premijerka Julia Gillard

'Ovaj zakon želi dati poticaj referendumu za ustavno priznanje Aboridžina i autohtonih naroda otočja Torres Strait', dodala je Gillard.

Oporbeni čelnik Tony Abbott je rekao da ustavno priznanje domorodaca dolazi prekasno.

'Moramo se iskupiti za propuste i tvrda srca naših predaka, kako bi se omogućilo svima nama da prihvatimo budućnost kao jedinstven narod', rekao je Abbott.

2008. bivši premijer Kevin Rudd formalno se ispričao autohtonom stanovništvu zbog zakona i pravila koji su 'nanijeli duboku tugu, patnju i gubitak'.

U svojoj isprici izdvojio je 'ukradene generacije' tisuća djece koja su prisilno oduzeta svojim obiteljima.

Julia Gillard poziva na podršku za promjenu Ustava