aboridžini

Australija obećala referendum o priznavanju starosjedioca do 2022.

10.07.2019 u 09:19

Bionic
Reading

Australija planira održati referendum o uključivanju priznavanja domorodačkog stanovništva u Ustav u roku od tri godine, priopćila je u srijedu vlada o temi koja desetljećima izaziva oštre rasprave

Australija se pokušava pomiriti s potomcima svojih prvih doseljenika, koji su naselili Australiju oko 50 tisuća godina prije Britanaca, ali nisu priznati u australskom ustavu.

S obzirom da raste potpora priznavanju Aboridžina kao autohtonog naroda, ministar za australske domoroce Ken Wyatt obećao je referendum prije 2022.

'Razvit ću i ponuditi konsenzualnu opciju za ustavno priznanje koja će biti ponuđena na referendumu u trenutnom mandatu', rekao je Wyatt u govoru u Canberri.

Ken Wyatt, član vladajućih konzervativaca, bio je prvi Aboridžin zastupnik u parlamentu, a 2017. postao je i prvi Aboridžin ministar u Australiji, a funkciju je zadržao i nakon izbora 2019., na kojima je pobijedila njegova Liberalna stranka.

Kako bi održao referendum prije zadanog roka Wyatt mora postići sporazum vlade s vođama Aboridžina koji su zahtijevali više utjecaja u upravljanju zemljom.

Vođe Aboridžina predložili su 2017. osnivanje savjetodavnog tijela sastavljenog od izabranih Aboridžina, što bi bilo uneseno u Ustav.

Vlada je odbila prijedlog, inzistirajući da bi time, u stvarnosti, bio stvoren treći dom parlamenta.

Vlada je pod rastućim pritiskom da ponovno razmotri pitanje prava domorodačkog stanovništva, a nekoliko korporativnih divova inzistiralo je kako je priznanje jedini način za premošćivanje podjela u australskoj populaciji.

Od ukupno 23 milijuna stanovnika Australije, 700 tisuća su Aboridžini, a prema gotovo svim socioekonomskim pokazateljima njihov je položaj teži od ostatka australske populacije.

Tako je kod Aboridžina zabilježena nadproporcionalna stopa samoubojstava, alkoholizma i obiteljskog nasilja.

Do sredine 1960-ih nisu imali pravo glasa, a u usporedbi s drugim Australcima imaju 10 godina kraći životni vijek te čine 27 posto svih zatvorenika.