POBJEDA JULIE GILLARD

Australija dobiva manjinsku vladu

07.09.2010 u 12:38

Bionic
Reading

Odlukom nezavisnih zastupnika Roba Oakeshotta i Tonyja Windsora da koaliraju s Laburističkom strankom dosadašnje premijerke Julie Gillard, ta snaga ostaje na vlasti u Australiji s manjinskom vladom koju podupire 76 zastupnika u parlamentu

Treći nezavisni zastupnik, Bob Katter, odlučio je koalirati s konzervativcima Tonyja Abotta, koji će tako, kao opozicija, imati 74 zastupnika.

Završavaju tako napeti pregovori nastali zato jer nijedna stranka nije dobila potrebnih 76 zastupnika za samostalno formiranje vlasti nakon parlamentarnih izbora održanih 21. kolovoza.

Oakeshott i Windsor su potanko objasnili zašto su odlučili spasiti vladu premijerke Gillard, koja je to postala nakon naprasne ostavke dotadašnjeg premijera Kevina Rudda 24. lipnja ove godine. Oni smatraju da Laburistička stranka ima bolji program za stabilizaciju stanja u državi i za promociju prilično zapuštene ruralne Australije.

Gillard i šef opozicije Abbot potpisali su dogovor o parlamentarnoj reformi prema kojoj će australski parlament uživati veću dozu samostalnosti unutar britanske krune.

Očekuje se da će premijerka Gillard uskoro položiti zakletvu pred glavnom guvernerkom Australije Quentin Bryce, iako nova vlada može djelovati tek nakon što izborna komisija prihvati službeni rezultat izbora, za što ima vremena do 27. listopada.