REVOLUCIONARNA ODLUKA

Australci traže zabranu brendirane prodaje cigareta

27.06.2011 u 14:11

Bionic
Reading

Duhanski div Philip Morris prijeti tužbom australskoj vladi zbog njenog plana da onemogući brendiranu prodaju cigareta. To bi značilo da bi cijela kutija bila prekrivena upozorenjem o štetnosti pušenja

Australska vlada je predložila zakon kojim bi potpuno zabranila logotipe i oznake brenda na duhanskim pakiranjima, piše BBC. Iz Philip Morrisa Asia sa sjedištem u Hong Kongu tvrde da zakon krši investicijski sporazum Australije i Hong Konga. Philip Morris je najveća svjetska duhanska kompanija.

Iz tvrtke su objavili da su australskim vlastima poslali službeni prosvjed u kojem su dali tri mjeseca vremena da se dvije strane dogovore o tom pitanju i upozorili da će tražiti financijsku kompenzaciju ako se ne dogovore u spomenutom roku. Kažu da će o iznosu potencijalne kompenzacije odlučivati panel Ujedinjenih naroda koji djeluje po međunarodnim trgovačkim pravilima. Iz tvrtke očekuju da će se raditi o milijardama dolara.

British American Tobacco, drugi veliki proizvođač cigareta, također je uznemiren te tvrdi da će planovi australske vlade prekršiti međunarodne ugovore o trgovinskim simbolima te zakone o intelektualnom vlasništvu.

S druge strane, australska premijerka Julia Gilarad ne namjerava odustati od paketa zakona.

'Nećemo se uplašiti zbog taktike velikih duhanskih kompanija, nećemo ustuknuti. Donijeli smo dobru odluku i nastavljamo dalje', kazala je.