nove injekcije

Nakon što je prodala tri milijarde doza, AstraZeneca povukla cjepivo protiv covida

08.05.2024 u 10:19

Bionic
Reading

Farmaceutska tvrtka AstraZeneca kaže da su novije injekcije dovele do pada potražnje za cjepivom protiv covida, koje se više ne proizvodi niti isporučuje

AstraZeneca je započela povlačenje svog cjepiva protiv covida diljem svijeta zbog 'viška dostupnih ažuriranih cjepiva' koja ciljaju na nove varijante virusa.

Ova objava uslijedila je nakon što je farmaceutska tvrtka u ožujku dobrovoljno povukla svoje odobrenje za stavljanje lijeka u promet u Europskoj uniji, što je odobrenje za stavljanje lijeka na tržište u državama članicama, piše The Guardian.

Europska agencija za lijekove objavila je u utorak da cjepivo više nije odobreno za upotrebu.

U priopćenju je AstraZeneca rekla da je odluka donesena jer sada postoji niz novih dostupnih cjepiva koja su prilagođena za ciljanje na varijante koronavirusa. To je dovelo do pada potražnje za cjepivom AstraZeneca, koje se više ne proizvodi niti isporučuje.

'Prema neovisnim procjenama, više od 6,5 milijuna života spašeno je samo u prvoj godini korištenja, a preko tri milijarde doza isporučeno je globalno', stoji u priopćenju.

Prestala isporuka

'Naše napore prepoznale su vlade diljem svijeta i naširoko se smatraju ključnom komponentom okončanja pandemije. Sada ćemo raditi s regulatorima i našim partnerima kako bismo se uskladili na jasnom putu naprijed da bismo zaključili ovo poglavlje i dali značajan doprinos okončanju pandemije.'

Druge zemlje već su prestale isporučivati cjepivo. Nije dostupno za upotrebu u Australiji od ožujka 2023., iako je već bilo ukinuta od lipnja 2021. zbog široke dostupnosti novijih cjepiva.

AstraZeneca je 2021. godine promijenila naziv svog cjepiva protiv covida u Vaxzevria. Ono je odobreno za upotrebu kod osoba u dobi od 18 godina i starijih, a daje se kao dvije injekcije, obično u mišić nadlaktice, u razmaku od otprilike tri mjeseca. Neke su ga zemlje također koristile kao dopunu.

Vaxzevria se sastoji od drugog virusa iz obitelji adenovirusa modificiranog da sadrži gen za stvaranje proteina iz virusa SARS-CoV-2, koji uzrokuje Covid-19. Cjepivo ne sadrži sam virus i ne može izazvati bolest.

Iako se općenito pokazalo sigurnim i učinkovitim, nosilo je rizik od rijetke, ali ozbiljne nuspojave, poznate kao tromboza s trombocitopenijom ili TTS. Rijedak sindrom javio se kod otprilike dvije do tri osobe na 100.000 ljudi koji su bili cijepljeni cjepivom Vaxzevria.

AstraZeneca Izvor: Profimedia / Autor: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Epidemiologinja sa Sveučilišta Deakin u Australiji, prof. Catherine Bennett, rekla je da je cjepivo odigralo ključnu ulogu u svjetskoj borbi protiv virusa, osobito u ranim danima pandemije, kada je bilo ograničeno.

'Spasilo milijune života'

'Spasilo je milijune života i to se ne smije zaboraviti', rekla je.

'Bio je to stvarno važan dio početnog globalnog odgovora. Međutim ciljalo je na početne varijante virusa. Sada smo prešli u lanac cjepiva te imamo dostupne proizvode koji jure nove varijante što se pojavljuju.

Došlo je i do promjene u računici rizika, s obzirom na to da je populacija mnogo zaštićenija, a iako covid i dalje uzrokuje smrt, općenito smo manje osjetljivi na bolest.'

Najnoviji savjet o cjepivu protiv covida koji je izdala Svjetska zdravstvena organizacija u travnju savjetuje da formulacije tog cjepiva trebaju biti usmjerene na varijantu JN.1 virusa, koja istiskuje postojeće varijante XBB.