WIKILEAKSOVI DOKUMENTI

Assange tvrdi da SAD od 2006. pokušava svrgnuti Asada

21.12.2015 u 16:00

Bionic
Reading

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange objavio je proteklog vikenda dokumente kojim prisnažuje svoje prijašnje tvrdnje da Sjedinjene Države pokušavaju svrgnuti sirijskog predsjednika Bašara al Asada još od 2006.

Prema dokumentima koji su objavljeni na stranicama WikiLeaksa, Sjedinjene Države započele su početkom 2006. razvijati strategiju Asadovog rušenja putem čitavog niza 'dobro smišljenih' provokacija kako bi sirijsku vladu učinile paranoičnom, sklonom pretjerivanju i nepromišljenim reakcijama. Pored toga, najpoznatiji svjetski zviždač objavio je dokumente o tome da je Washington pokušao isprovocirati Asadovu vladu podizanjem tenzija između šijita i sunita

Assange također tvrdi kako su se dužnosnici američkog, britanskog i francuskog ratnog zrakoplovstva u prosincu 2011. sastali s čelnicima Stratfora, američke savjetodavne tvrtke za globalnu sigurnost, te je dogovoren taktički plan za rušenje sirijskog predsjednika izazivanjem što većeg zgražanja svjetske javnosti zbog događaja u ovoj bliskoistočnoj zemlji. Time bi, tvrdi Assange, zapadni saveznici dobili povod za zračne udare na protuzračne sustave u Siriji.