10. OBLJETNICA WIKILEAKSA

Assange najavio objavu dokumenata o američkim izborima

04.10.2016 u 15:06

Bionic
Reading

U povodu 10. obljetnice osnivanja WikiLeaksa, njegov osnivač Julian Assange u današnjem obraćanju svjetskoj javnosti u globalnom videoprijenosu najavio je kako će objaviti dokumente o predstojećim američkim izborima

WikiLeaks je dosad objavio deset milijuna dokumenata u proteklih deset godina. To je deset milijardi riječi, u prosjeku oko tri tisuće dokumenata dnevno. Sami dokumenti otkrivaju, ali reakcije vlade i država na ova otkrivanja također otkrivaju', kazao je ovaj zviždač, dodajući kako se nada da će njegova međunarodna organizacija nastaviti s objavljivanjem novih dokumenata svakog tjedna.

Pritom je obećao kako će dokumenti ugledati svjetlo dana čak i ako bude primoran podnijeti ostavku, dodajući kako će WikiLeaks objaviti dokumente o američkim izborima prije 8. studenoga kada su i zakazani.


'Pojedini dokumenti odnose se na vlade čak triju država. Ti dokumenti uključuju značajan materijal o ratu, oružju, nafti, Googleu i američkim izborima', istaknuo je Assange, uz objašnjenje kako mnogi pogrešno smatraju da će WikiLeaks nauditi predstojećim predsjedničkim izborima.

U obraćanju javnosti Assange je najavio pokretanja posebne strukturu članstva kako bi WikiLeaks ostao nezavisna organizacija.

Podsjetimo, Assange se nalazi u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu od 2012. zbog straha o izručenja Švedskoj u kojoj je optužen za seksualno zlostavljanje, a otamo u Sjedinjene Države gdje bi se mogao suočiti s optužbom za špijunažu i objavljivanje tajnih dokumenata putem WikiLeaksove internetske stranice.