VOLONTERSKA ORGANIZACIJA

U Siriji ubijeno sedam pripadnika Bijelih kaciga

12.08.2017 u 13:09

Bionic
Reading

Nepoznati napadači ubili su u subotu sedmoricu pripadnika volonterske spasilačke organizacije Bijelih kaciga pošto su upali u njihov ured i otvorili vatru na njih na sjeverozapadu Sirije zahvaćene ratom

Napad, prvi takav, kažu aktivisti, dogodio se u Sarminu, u pokrajini Idlibu, priopćila je organizacija Bijele kacige na svojoj mrežnoj stranici.

"Neznanci su u zoru upali u prostorije civilne zaštite u Sarminu i zapucali, ubivši sedmoricu volontera", dodaje ta organizacija koja djeluje na područjima izvan kontrole režima Bašara al Asada.

"Ukradena su dva minibusa, kacige (koje nose spasioci) i prijenosne radiostanice", navodi organizacija.

Zasad nije jasno je li ubojstvo bilo politički motivirano ili je cilj bila krađa.

Organizacija je objavila snimke žrtava koje leže u krvi.

"Sedmorica spasilaca ubijena su hitcem u glavu", rekao je za AFP Rami Abdel Rahman, ravnatelj Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR). "Njihovi kolege su došli rano ujutro na posao i našli ih mrtve".

Po riječima SOHR-a i aktivista, jedan od ubijenih pojavio se na snimci koja je 2016. obišla svijet: Spasilac jeca držeći u rukama četveromjesečnu djevojčicu koju je izvukao iz ruševina nakon bombardiranja grada Idliba.

Bijele kacige, koje su 2016. bile nominirane za Nobelovu nagradu za mir, postale su poznate zahvaljujući potresnim videosnimkama na društvenim mrežama na kojima hitaju prema bombardiranim mjestima kako bi spasili preživjele, napose djecu, zatrpane pod ruševinama zgrada uništenih u bombardiranju režima i njegova ruskog saveznika.

Bijele kacige su od početka isticale da su neutralne i da ne pripadaju nijednoj političkoj ni naoružanoj skupini.

Financira ih nekoliko zemalja, među kojima Velika Britanija, Nizozemska, Njemačka, Japan i Sjedinjene Države.

Sirijski režim i Moskva ih zato progone, optužujući ih da su marionete u rukama stranih vlada koje su u ratu na strani oporbe. Drugi pak tvrde da među njima ima pobunjenika, pa i džihadista.