nuklearna pitanja

Argentinac Grossi novi glavni ravnatelj Međunarodne agencije za atomsku energiju

29.10.2019 u 14:09

Bionic
Reading

Argentinac Rafael Grossi je u utorak izabran na čelnu dužnost Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koja kontrolira nuklearne aktivnosti Irana, rekla su dvojica veleposlanika u UN-u u Beču

Vijeće guvernera IAEA-e je izabralo argentinskog kandidata Grossija na funkciju glavnog ravnatelja IAEA-e, napisao je ruski veleposlanik Mihail Uljanov na Twitteru.

'S Rafaelom Grossiijem IAEA je napravila odlučan korak u izboru glavnog ravnatelja', napisao je francuski veleposlanik Xavier Sticker.

Glavnog ravnatelja IAEA-a bira vijeće guvernera i zatim formalno potvrđuje Opća skupština IAEA-e. Datum sljedećeg sastanka 171 zemlje članice Agencije još nije poznat.

Prema trećem diplomatskom izvoru, Grossi (58) je dobio 24 glasova, dok je Rumunj Cornel Feruta, koji je bio privremeni čelnik agencije, dobio 10 glasova.

Argentinac nasljeđuje Japanca Yukiaya Amana, koji je umro u srpnju u 72. godini, koji je vodio UN-ovu agenciju od 2009.

On stupa na čelo instutucije dok IAEA-u, sa sjedištem u Beču, koju često nazivaju 'nuklearnim policajcem', preuzima sve veću stratešku odgovornost prema Iranu.

Od svibnja Teheran se povlači iz nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. u Beču s Europljanima, Sjedinjenim Državama, Rusijom i Kinom, koji je iranski nuklearni program stavljao pod strožu međunarodnu kontrolu i dopuštao opsežne inspekcije IAEA-e.

Američki predsjednik Donald Trump je jednostrano povukao Sjedinjene Države iz tog sporazuma u svibnju 2018. i ponovno uveo sankcije iranskom gospodarstvu, pokrenuvši raspad sporazuma i eskalaciju napetosti između dviju zemalja.

Prvi južnoamerički predstavnik koji je na čelu IAEA-e, Rafael Grossi je u razgovoru za AFP u rujnu rekao da želi biti 'jako strog, ali i jako pravedan' prema Iranu, jer je IAEA instrument zaštite koji se ne smije politizirati.