moguće rješenje

Francuska postavila uvjet: Ništa od mehanizma za trgovinu s Iranom dok ne usvoji zakone protiv financiranja terorizma

04.09.2019 u 17:05

Bionic
Reading

Europski trgovinski mehanizam koji bi omogućio razmjenu humanitarne pomoći i hrane s Iranom neće profunkcionirati sve dok Teheran ne osnuje zrcalnu tvrtku i zadovolji međunarodne standarde kada je riječ o suzbijanju pranja novca i financiranja terorizma, rekao je u srijedu francuski diplomatski izvor.

Velika Britanija, Francuska i Njemačka, supotpisnice nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. zajedno sa SAD-om, Kinom i Rusijom, žele tim mehanizmom kompenzirati američko povlačenje iz sporazuma i spasiti trgovinu s Iranom te spriječiti Teheran da razvija sposobnost za razvoj atomske bombe.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron nastoji uz to dogovoriti kreditnu liniju u vrijednosti od 15 milijarda dolara koja bi ublažila stroge američke sankcije koje guše iranski izvoz nafte, ali za to je potrebna određena potpora Washingtona.

Europski trgovinski mehanizam Instex još nije operativan iako ga Europljani nastoje pokrenuti već više od godinu dana. U početku bi se odnosio samo na hranu i lijekove, a ne sirovu naftu, glavni iranski izvozni proizvod.

"Iranska zrcalna struktura nije operativna. Na dan kada potpišu potrebne uvjete FATF-a (Radna skupina za financijsko djelovanje) razgovarat ćemo o tome i na dan kada budemo sigurni da prve transakcije kroz Instex nisu pod američkim sankcijama, tada ćemo o tome ponovno razgovarati", rekao je izvor.

FATF je međuvladino tijelo osnovano 1989. u cilju promicanja mjera za suzbijanje pranja novca, financiranja terorizma i drugih povezanih prijetnji međunarodnom financijskom sustavu.

Iranski parlament usvojio je neke mjere protiv financiranja terorizma pod pritiskom da usvoji međunarodne standarde. No Vijeće čuvara, tijelo koje provjerava usklađenost zakona s ustavom i nadgleda izbore, blokiralo je 2018. prijedlog zakona smatrajući da bi spriječio Iran da financira libanonski Hezbollah.

FATF je u lipnju poručio da uzima u obzir samo u potpunosti provedene zakone i dao je Iranu rok do listopada da ispuni njegove norme ili će međunarodne financijske transakcije s Teheranom biti pod povećanom kontrolom.

Američki diplomatski izvor rekao je da američka vlada proučava Macronov prijedlog i da za sada nema komentara. SAD bi mogao blokirati bilo kakvu kreditnu liniju Iranu ili sankcionirati tvrtke koje s njime trguju.

Američki dužnosnici opetovano ističu kako ne vjeruju da će Instex zaživjeti.

Iranska središnja banka u ožujku je objavila da je registrirala zrcalnu tvrtku koja bi radila u koordinaciji s Instexom.

Iranski dužnosnici odbacuju da je Teheran odgovoran za kašnjenja u radu Instexa i ističu da mehanizam mora uključivati i prodaju nafte ili osigurati značajne kreditne programe da bi bio koristan.

"Uvijek se može reći da je kriv Instex i da Europljani ništa ne rade, ali realnost je da je riječ o političkom sukobu", rekao je francuski diplomat.

"Imamo operacije koje su spremne kao dio Instexa, ali on nije predviđen za izvoz nafte."