BORBA ZA RESURSE

Arbitražni sud: Otoci u Južnokineskom moru nisu kineski!

12.07.2016 u 12:35

Bionic
Reading

Međunarodni sud presudio je u utorak protiv kineskih težnji za kontrolom nad Južnokineskim morem, donijevši odluku u korist Filipina

Stalni arbitražni sud smatra kako ne postoje dokazi da je Kina kroz povijest imala ekskluzivnu kontrolu nad tamošnjim vodama i resursima.

Kina svojata gotovo cijelo Južnokinesko more, uključujući grebene i otoke koje i drugi smatraju svojima. Riječ je o energetski bogatom području kojim svake godine morskim putem prođe pet bilijardi dolara prometa.

Sud u Haagu rekao je da je Kina prekršila filipinsku suverenost te da čini 'veliku štetu okolišu koraljnih grebena' gradeći umjetne otoke.

'Budući da ta komisija nema jurisdikciju, njena odluka je prirodno ništavna i nevažeća', smatra Kina, koja ne priznaje Stalni arbitražni sud.

Kina je već ranije najavila da neće priznati odluku tog suda. Američki diplomatski, vojni i obavještajni dužnosnici istaknuli su da će kineska reakcija na odluku suda znatno utjecati na odgovor drugih država, kao i SAD-a.

Ako, primjerice, kinesko naoružavanje na tom području ubrza ili eskalira, SAD i ostale države neće imati izbora te će morati odgovoriti novim i većim međunarodnim misijama za slobodu morskog i zračnog prostora, rekao je anonimni američki dužnosnik.

SAD i Kina često održavaju vojne vježbe na tamošnjem području te se međusobno optužuju za njegovu militarizaciju.

Filipini su pozdravili odluku suda, ali su pozvali na 'suzdržanost i trezvenost', dok je Kina odmah priopćila da 'ne priznaje i ne prihvaća' tu odluku.