TOPOLANEK PREDLAŽE

Arbitraža za hrvatsko-slovenski spor

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 07.01.2009 14:55
  • Objavljeno 07.01.2009 u 14:54
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva

'Rješenje za granični spor između Hrvatske i Slovenije, zbog kojeg su blokirani hrvatski pristupni pregovori s EU-om, treba tražiti na nekom međunarodnom sudu, na arbitraži', izjavio je češki premijer i predsjedatelj Europskog vijeća Mirek Topolanek

'To je vrlo komplicirano pitanje, postoji problem da ni slovenska ni hrvatska strana ne žele napustiti pregovarački stol s osjećajem poraza, jer treba poslati jaku poruku javnosti u obje zemlje. Što treba učiniti - treba prepustiti to pitanje nekoj vrsti međunarodnog suda ili nekom posebnom arbitražnom sudu na arbitražu. Jedini problem je granica na moru i morat ćemo tražiti rješenje koje je prihvatljivo za Sloveniju, koja će na kraju pristati da se slučaj prepusti arbitraži ili nekom drugom neovisnom međunarodnom tijelu a koje će također biti prihvatljivo za javnost obiju zemalja', rekao je Topolanek.

Topolanek se obratio skupini bruxelleskih dopisnika, koji su pozvani u Prag u povodu početka češkog predsjedanja.

To je prvi put da neki visoki europski dužnosnik javno predlaže da se granični problem između Hrvatske i Slovenije prepusti međunarodnom pravosudnom tijelu, što Zagreb zagovara već nekoliko godina.
'To je bilateralni problem koji treba riješiti bilateralno', rekao je Topolanek.

Potpredsjednik češke vlade zadužen za europske poslove Alexandr Vondra istaknuo je da Hrvatska dugoročno ne može biti žrtva bilateralnog problema.

Upitan kako komentira slovenski zahtjev da Hrvatska ne treba koristiti svoje zakone u slučaju da se to pitanje preda nekom međunarodnom tijelu, Vondra je rekao da se 'ne želi upuštati u pravnu raspravu'.
'Činjenica je da proširenje EU-a i hrvatski pristup ne mogu biti vječnom žrtvom bilateralnog problema. Taj bilateralni problem mora biti riješen', rekao je Vondra.

 

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi