IZOLACIJA IS-A

Arapsko-kurdska koalicija u ofenzivi na Manbidž

02.06.2016 u 10:16

Bionic
Reading

Koalicija predvođena SAD-om pokušava zaustaviti Islamsku državu (IS) u Siriji napadajući šire područje grada Manbidža, posljednju zonu kontakta džihadista s vanjskim svijetom, na granici s Turskom

Sirijske demokratske snage, arapsko-kurdska koalicija kojom dominiraju kurdske paravojne snage YPG, pokrenule su ofenzivu za preuzimanje grada Manbidža, na sjeveru Sirije, uz podršku međunarodne koalicije koja je izvela 18 bombardiranja blizu grada u 24 sata.

Grad je strateški smješten na osi sjever-jug između Džarablusa, grada na granici s Turskom koji drži IS, i Rake, samoproglašene prijestolnice džihadista u Siriji.

To je ‘glavna os opskrbe’ Rake iz vanjskog svijeta, izjavila je Jennifer Cafarella, analitičarka za Siriju pri Institutu za istraživanja rata u Washingtonu.

Zauzimanjem Manbidža pa Džarablusa ta bi se os prekinula a IS-u bi preostale jedino zapadnije ruralne zone kako bi sačuvali vezu s Turskom, objasnila je ona.

Bez Manbidža i Džarablusa, sposobnost IS-a da se opskrbljuje iz Turske bila bi ‘oslabljena ali ne i eliminirana’, zaključila je ona.

Koalicija odavno promatra taj ‘džep Manbidža’, ali se ofenziva na to većinsko arapsko područje dugo suočavala s protivljenjem Turske, ključnog partnera koalicije.

Sirijske demokratske snage, savez sirijskih pobunjeničkih skupina na koji se oslanja američka koalicija za ofenzive na tlu, dominantno su sastavljene od sirijskih kurdskih paravojnih snaga. Turska ne želi da YPG koji kontrolira već dobar dio tursko-sirijske granice uzme i zadnji komadić koji im nedostaje da bi kontrolirao granicu u potpunosti.