KIČMA ZA KIČMU

Arapski sudac tražio od liječnika da paraliziraju osuđenika

20.08.2010 u 14:55

Bionic
Reading

Jedan sudac iz Saudijske Arabije zatražio je od nekoliko bolnica da presijeku leđnu moždinu osuđenika koji je u napadu paralizirao svoju žrtvu

U Saudijskoj Arabiji primjenjuje se šerijatski zakon koji propisuje kazne po načelu oko za oko i zub za zub.

Abdul-Aziz al-Mutairi (22) koji je prije dvije godine ostao paraliziran u tučnjavi tražio je ovih dana od suca da, prema šerijatskom zakonu, odredi istu kaznu njegovom neimenovanom napadaču koji se već nekoliko mjeseci nalazi u zatvoru.

Prema lokalnim medijima, sudac Saoud bin Suleiman al-Youssef u pokrajini Tabuk pokušao je naći liječnika koji će izvršiti presudu u najmanje dvije bolnice. List Okaz navodi da je vodeća bolnica u Rijadu Kralj Faisal u pisanom odgovoru odbila obaviti zahvat iz etičkih razloga.

Šerijatski zakon omogućuje tužiteljima da zahtijevaju da se nad zločincima provede kazna koja odgovara ozljedi koju su pretrpjeli. Odsijecanje ruku zbog krađe česta je praksa u toj zemlji, a žrtva može tražiti i novčanu odštetu.

Udruge za zaštitu ljudskih prava upozoravaju da suđenja u Saudijskoj Arabiji svojim standardima značajno zaostaju za ostatkom svijeta. Osuđenici na smrt često ne znaju kako napreduje proces ni kada će kazna biti izvršena. Smrtna kazna obavlja se odsijecanjem glave, a obezglavljena tijela često se javno razapinju kako primjer i upozorenje ostalima. Nisu rijetka ni kamenovanja zbog seksualnih prijestupa koja se ponekad izvršavaju i bez odgovarajuće pravne procedure.

Saudijski kralj Abdullah nastoji stati na kraj ekstremističkim ideologijama i neautoriziranim svećenicima koji često objavljuju čudne vjerske proglase i odluke.