RADIKALKA U BRUXELLESU

Apsolutni trijumf Ruže Tomašić!

14.04.2013 u 22:40

Bionic
Reading

Prema neslužbenim rezultatima izbora za Europski parlament u Hrvatskoj, Ruža Tomašić osvojila je daleko najviše glasova birača koji su svoje povjerenje poklonili listi HDZ-HSP AS-BUZ. Na toj listi Tomašić je dobila 26,58 posto glasova birača, a drugoplasirani Andrej Plenković debelo kaska sa 15,41 posto glasova

Trećeplasirana je Dubravka Šuica sa 12,92 posto glasova, pokazuju privremeni neslužbeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva.

Ukratko, pravašica Ruža Tomašić najzaslužnija je za odličan rezultat HDZ-a na izborima za Europski parlament, iako je bila na šestome mjestu izborne liste.

U telefonskom javljaju za HRT, Ruža Tomašić rekla je da joj sin večeras slavi 25. rođendan i da joj je to važnije od večerašnjeg slavlja, pa je zato ostala kod kuće umjesto da dođe u izborni stožer HDZ-a. 'Jednim okom pratim, jednim uhom slušam', rekla je Tomašić, navodeći da su rezultati i nju iznenadili.

'Mislim da je narod pokazao premijeru što misli, jer me premijer u zadnjih dva tjedna pokušao pribiti na stup srama za ono što sam govorila, a zapravo to se u cijelom svijetu tako govori. Možda mu narod šalje poruku što doista misli o svemu tome', kazala je Tomašić HTV-u.

Prema njezinoj ocjeni, ona nije euroskeptik, nego eurorealist.

'Poželjni su ljudi koji vole svoje, a poštivaju tuđe. Nećemo u EU da pokažemo da ćemo potpisati sve što oni žele, nego da Hrvatskoj bude što bolje', rekla je Tomašić u javljanju za 'Dnevnik 3' HRT-a.

Najavila je da će u Bruxellesu biti 'dosljedna sebi' i 'raditi u interesu Republike Hrvatske'.

Za politologa Boška Piculu 'apsolutno nije iznenađenje' što je na listi koalicije oko HDZ-a upravo Ruža Tomašić dobila najviše glasova.

'I očekivao sam da će dobiti najviše glasova, jer je bila najprepoznatljivija i zapravo najjasnije artikulirala što birači te liste očekuju da se kaže. Pri tome ona je više puta spominjala da nije bezuvjetno protivnica EU, nego kao puno njezinih kolegica i kolega, i ona u EP želi naglasiti nacionalne interese', podsjetio je Picula.

Napominje i kako je njezin stav 'potpuno legitiman' te ukazuje kako je takav stav i dobio iznimno visok postotak podrške birača u Hrvatskoj, pa 'na njega i treba računati'.