IZNENAĐENJE U BRITANIJI

Apsolutni trijumf Camerona, konkurenti dali ostavke

08.05.2015 u 14:01

Bionic
Reading

Britanski konzervativci premijera Davida Camerona osvojili su 326 mjesta u parlamentu, što im omogućuje da samostalno formiraju Vladu. Vođa britanskih laburista Ed Miliband, zamjenik premijera i šef Liberalnih demokrata Nick Clegg te predsjednik Stranke neovisnosti Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP) Nigel Farage dali su u petak ostavke nakon teškog izbornog poraza njihovih stranaka

Milibandove laburiste, koji su u izbore ušli očekujući da će osvojiti vlast, umjesto toga uvjerljivo je porazila Konzervativna stranka koja će samostalno vladati zahvaljujući stabilnoj parlamentarnoj većini, javljaju mediji.

'Britanija treba jaku Laburističku stranku. Britanija treba Laburističku stranku koja se može oporaviti nakon ovog poraza i formirati vladu koja ponovno štiti prava radnika', rekao je Miliband na stranačkom skupu.

'Došlo je vrijeme da netko dugi preuzme vodstvo ove stranke i ja podnosim ostavku', dodao je Miliband i najavio da će stranku do izbora novog vodstva voditi njegova zamjenica Harriet Harman

Clegg: Gore od najgore noćne more

Vođa Liberalnih demokrata Clegg, koji je nakon izbora 2010. ušao u koalicijsku vladu s konzervativcima premijera Davida Camerona, zadržao je mjesto u parlamentu što nije pošlo za rukom velikoj većini njegovih stranačkih kolega.

Nakon prebrojanih gotovo svih biračkih listića, Liberalni demokrati osvojili su samo osam, u odnosu na 57 mandata osvojenih na izborima 2010.

'Jasno je da su rezultati puno lošiji i neugodniji od najgore noćne more', rekao je iscrpljeni Clegg na konferenciji za novinare.

'Moram preuzeti odgovornost i stoga objavljujem da ću odstupiti s mjesta predsjednika Liberalnih demokrata. Izbori za novo vodstvo održat će se u skladu sa stranačkim propisima', dodao je.

Zloglasni šef UKIP-a nije osvojio mandat  

Farage, koji na izborima nije osvojio parlamentarni mandat, rekao je na odvojenoj konferenciji za novinare da ne isključuje mogućnost ponovne kandidature za predsjednika UKIP-a.

'Novi stranački izbori održat će se u rujnu i tijekom ljeta razmislit ću hoću li se ponovno natjecati za tu dužnost', istaknuo je.

Farage je i prije izbora najavio da će odstupiti ako ne osvoji mandat, a u petak je to potvrdio rekavši da je 'čovjek od riječi'.

Konzervativci osigurali potrebnu većinu od 326 glasovau parlamentu, laburisti 232, a trenutno se čekaju rezultati za samo pet od 650 mjesta.