INGRID ANTIČEVIĆ-MARINOVIĆ

Apsolutna rekorderka u saborskim okršajima

22.12.2008 u 09:00

Bionic
Reading

Neuspio pokušaj rušenja Sanadareve Vlade u parlamentu, prve pukotine u vladajućoj koaliciji, Bančeve police za knjige i bolne prepone predsjednika SDP-a Zorana Milanovića obilježile su godinu na izmaku u hrvatskom parlamentu

ZAGREB - U godini na izmaku zastupnici su raspravili 202 zakona, piše Slobodna Dalmacija. Ukinuli su odredbu o nula promila, zabranili rad nedjeljom, odgodili primjenu ZERP-a, izabrali dva nova ministra (Ivana Šimonovića i Tomislava Karamarka), zabranili pušenje na javnim mjestima te izglasali proračun za 2009. “težak” 127 milijardi kuna na koji socijaldemokrati, prvi put u povijesti, nisu uložili niti jedan amandman uz obrazloženje da je – nepopravljiv.

Saborska kronika također je otkrila da predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, koji je u izbornoj kampanji obećavao da će Saboru vratiti dignitet, tijekom saborskih sjednica bole prepone, da HDZ-ov parlamentarni strateg Vladimir Šeks internetsku mrežu Facebook naziva “fejsbokom”, te da SDP-ov pivot Slavko Linić i dalje teško kontrolira svoj vulkanski temperament kada ga podsjećanjem na njegov nadimak “Slavko Stečajko” izazovu HDZ-ovci.

Od znamenitijih izjava parlament bilježi i onu HSS-ove zastupnice Marijane Petir po kojoj istraživanja pokazuju da djeca začeta umjetnom oplodnjom češće obolijevaju. SDP-ovac Zoran Vinković upoznao je potpredsjednicu Vlade Jadranku Kosor s težinom školske torbe hrvatskog osnovca na najizravniji način: uručio joj je jedan primjerak tijekom aktualnog prijepodneva.

Apsolutna je rekorderka u saborskim okršajima SDP-ova zastupnica Ingrid Antičević-Marinović, sa 177 javljanja. Slijede HDZ-ovci Andrija Hebrang sa 144 te Frano Matušić sa 131 javljenjem, te Gordan Maras (SDP) sa 127 i nezavisni Dragutin Lesar sa 122 javljanja.

Najšutljiviji zastupnici u Saboru su manjinac Nazif Memedi, HSS-ovac Stipe Gabrić Jambo, SDSS-ovac Vojislav Stanimirovović s jednim te HDZ-ovac Pero Bukić sa samo dva javljanja. Gospodarskim stratezima SDP-a Ljubi Jurčiću i Branku Grčiću Sabor također nije na vrhu prioriteta, budući da su se u godinu dana javili samo pet puta.