neizvjesna sudbina

Zarobljeni branitelji Mariupolja iz bojne Azov prebačeni u Rusiju. Sudit će im se tamo?

08.06.2022 u 14:44

Bionic
Reading

Više od 1000 ukrajinskih vojnika koji su branili Mariupolj u čeličani Azovstalj prebačeno je u Rusiju te se provodi istraga o njima, izvijestio je Tas

Ako se informacija i službeno potvrdi, to bi moglo uzrokovati dodatne trzavice u ionako fragilnim razgovorima dviju strana, piše VOA.

Kijev traži da im Rusija preda oko 2000 vojnika koji su branili Mariupolj u čeličani Azovstalj i sada su u statusu zatvorenika. Ali neki zastupnici u Rusiji smatraju da tim vojnicima treba suditi.

'Više od 1000 ljudi iz Azovstalja dovedeno je u Rusiju. Sigurnosne službe sada rade s njima', prenio je Tas. Izvor Tasa nagovijestio je da bi možda u narednom periodu još zatvorenika moglo biti odvedeno u Rusiju.

Bitka za grad lučki grad Mariupolj, koji je mjesecima bio pod opsadom, završena je krajem svibnja, kada su se predali svi ukrajinski borci iz Azovstalja. Oni su odvedeni autobusima na teritorije koje kontrolira Rusija, ali nije poznato što se dogodilo s njima.

Rusija je predala Ukrajini tijela 210 vojnika ubijenih u Mariupolju, priopćila je ukrajinska vojska.

'Proces vraćanja tijela palih boraca iz Mariupolja je u toku. Do sada je vraćeno 210 tijela i većina su herojski branitelji Azovstalja', priopćio je službeni Kijev. Obitelji vojnika stradalih u Azovstalju također su prijavile da su dopremljena neka tijela. Prošlog tjedna Rusija i Ukrajina razmijenile su 160 tijela stradalih.

Rusija smatra bojnu Azov, koja je predvodila borbu za Mariupolj, nacističkom grupom. Ukrajina to negira i tvrdi da je bojna bila reformirana i integrirana u oružane snage.