TEŠKA SITUACIJA

Više od dvjesto tijela ukrajinskih boraca i dalje u Mariupolju, gradu prijeti kolera

12.06.2022 u 15:05

Bionic
Reading

Tijela ukrajinskih boraca ubijenih u opsadi čeličane Azovstalj u južnom gradu Mariupolju i dalje se nalaze na mjestu sukoba, rekao je u nedjelju bivši zapovjednik ukrajinskog bataljuna Azov.

Maksim Zorin rekao je da je u sklopu dogovora s Rusima oko 220 tijela ubijenih u Azovstalju već poslano u Kijev, no da ih je „jednako toliko i dalje u Mariupolju“.

„Traju razgovori o daljnjim razmjenama, da se sva tijela vrate kući. Apsolutno sva tijela moraju biti vraćena i to je nešto na čemu ćemo raditi“, rekao je u videosnimci objavljenoj na svom Telegram kanalu.

  • +12
Azovstal, Mariupolj Izvor: Profimedia / Autor: Valery Melnikov / Sputnik / Profimedia

Zorin je rekao da su trećina ubijenih članovi Azovskog bataljuna, a ostali pripadnici granične kontrole, mornarice i policije. 

Stotine ukrajinskih boraca koji su pružali otpor u čeličani Azovstalj odvedeni su u rusko zatočeništvo sredinom svibnja, no mnogi od njih poginuli su tijekom borbi u Mariupolju. 

Tijela su u lošem stanju, pa će trebati „jako dugo da se svaka osoba identificira pojedinačno“, kazao je Zorin. 

Izbijanje kolere

U Mariupolju, gradu koji su Rusi na kraju uspjeli u potpunosti osvojiti, prema ukrajinskim navodima izbila je kolera. 

Takve navode je opovrgnuo predsjednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin kazavši u nedjelju da je epidemiološka situacija pod kontrolom, a da paniku šire ukrajinski izvori,  kako prenosi agencija Tanjug pozivajući se na RIA Novosti. 

 "Ja bih to nazvao širenjem panike iz ukrajinskih izvora. Situacija je pod kontrolom. Tijela  poginulih zakopana su nakon sudsko-medicinskog pregleda", rekao je Pušilin.

Nema toliko tijela preminulih koja su još pod ruševinama da bi se govorilo o epidemiji, rekao je Pušilin ruskim i stranim novinarima.