POVIJESNI REFERENDUM

Ankete: 52-53 posto ispitanih protiv neovisnoti Škotske

18.09.2014 u 08:09

Bionic
Reading

Rezultati anketa, objavljeni uoči početka referenduma o budućnosti Škotske, i dalje pokazuju da je većina Škota za ostanak svoje zemlje u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ankete, koje su provele agencije Survation i YouGov, pokazuju da je između 52 i 53 posto ispitanih Škota protiv neovisnosti, prenosi Reuters.

U anketi Survationa za novine Daily Record, protiv neovisnosti bilo je 53 posto, a u istraživanju YouGova za Time i Sun 52 posto ispitanih.

Prema istraživanju You Gova, muškarci više podržavaju neovisnost Škotske, dok je veći broj žena za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Vođa škotskih nacionalista Alex Salmond, dan prije referenduma, pozvao je Škote da iskoriste životnu šansu i na referendumu glasaju za neovisnost.
'Ovo je naša životna šansa i moramo ju zgrabiti s obje ruke', poručio je Salmond pristašama u Perthu, na istoku Škotske, uoči referenduma o odcjepljenju od Velike Britanije.

Kampanju za neovisnost ocijenio je 'najvećom kampanjom u demokratskoj povijesti Škotske', ali je i istaknuo i velike napore koje su britanske vlasti uložile u svoju kampanju.

'Budućnost Škotske mora da biti u škotskim rukama', poručio je Salmon okupljenima koji su, mašući škotskim zastavama, uzvikivali: 'Da, mi to možemo!'

Salmond je dodao da će prihvatiti rezultate referenduma i ako se ne izglasa neovisnost.